Overstap van de week: Alfred Hoogveld

Delen:

Alfred HoogveldOverstap van de week is Alfred Hoogveld. Hogan Lovells heeft haar dispute resolution praktijk van het Amsterdamse kantoor uitgebreid met de komst van Hoogveld. Hij was laatst werkzaam bij bureau Brandeis in Amsterdam en was eerder partner bij Hughes Hubbard Reed en Managing Partner van Loyens Loeff in Parijs. Hoogveld heeft meer dan 40 jaar ervaring in de advocatuur en zal de arbitragepraktijk van Hogan Lovells in Amsterdam verder uitbreiden.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

Moeilijk en niet moeilijk tegelijkertijd. Ik oefende mijn praktijk als arbiter in internationale geschillen uit binnen het veelbelovende bureau Brandeis en vond het een voorrecht de start-up van dit innoverende kantoor mee te maken. Hogan Lovells echter heeft wereldwijd een toonaangevende internationale arbitragepraktijk en streeft ernaar die praktijk nu ook vanuit Amsterdam gestalte te geven. De afgelopen dertig jaar had ik mij in Parijs als Frans ( maar ook als Nederlands) advocaat met name toegelegd op internationale geschillen en arbitrage. De ambitie van mijn nieuwe kantoor sloot perfect aan bij mijn eigen expertise en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Ik ben ervan overtuigd dat internationale arbitrage een grote toekomst in het internationale rechtsverkeer heeft en dat daaraan vanuit Nederland een grotere bijdrage geleverd kan worden dan tot dusver het geval was. Soms heb ik de indruk dat we ons op dit gebied de kaas van het brood laten eten door andere landen zoals Zwitserland, Zweden, België, Oostenrijk om uiteraard maar te zwijgen over de grotere jurisdicties als die van Frankrijk en Engeland. Toen ik begon was pleiten buiten je arrondissement nog iets bijzonders. Voor de advocaat van morgen zal ( het kunnen) pleiten buiten de landsgrenzen en voor andere colleges dan de nationale overheidsrechter een “must” worden.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor?

Ik voel me als een vis in het water. Dat ligt ook vast aan het feit dat het grootste deel van mijn loopbaan als bedrijfsjurist en advocaat zich voornamelijk buitenslands heeft voltrokken en steeds in zaken die eigenlijk altijd een internationaal karakter hadden.

Wat maakt de juridische sector zo interessant voor u?

De eisen die het werk bij voortduring stelt aan je mentale plasticiteit om binnen de ogenschijnlijke rigide regels van het recht steeds weer tot oplossingen of tot argumenten en onderbouwingen ten behoeve van je cliënten te komen. Dat geld trouwens ook voor mijn werk als arbiter waarin de motivering van het vonnis bepalend is voor de kwaliteit.

Welk beroep had u uitgeoefend als u niet voor de advocatuur gekozen had?

Als ik in Nederland gebleven zou zijn zou ik wellicht wel officier van justitie zijn geworden.

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?

Die ene keer toen ik als jonge Rotterdamse advocaat in het Frans voor het Gerechtshof van Franceville onder de evenaar in Gabon het verschil heb mogen bepleiten tussen een reis en een tijdsbevrachtingsovereenkomst naar Nederlands recht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven