Overstap van de week: Anke van de Laar

Delen:

Anke van de LaarMr. Anke van de Laar is per 1 september overgestapt van de gemeente Leiden, waar zij als ambtenaar in dienst was, naar Pot Jonker Seunke advocaten. Na al eerder bij het kantoor werkzaam te zijn geweest, is Van de Laar opnieuw als advocaat toegetreden tot het kantoor.

U stapte in 2006 over van Pot Jonker Seunke naar de gemeente Leiden, vanwege uw gezinssituatie thuis: twee kleine kinderen en een reizende echtgenoot. Nu, vijf jaar later, bent u weer terug bij Pot Jonker. Wat is hier de reden van?

Ik ben destijds alleen bij Pot Jonker Seunke vertrokken omdat ik het lastig vond om werk en privé te combineren. Ik had het altijd erg naar mijn zin en heb dan ook contact gehouden met mijn (oud)collega’s. Zo ben ik de afgelopen jaren regelmatig aanwezig geweest bij seminars op mijn vakgebied die het kantoor voor cliënten organiseerde.
Bij de juridische afdeling van de gemeente Leiden heb ik niet bepaald in de ‘stand-by’-stand gestaan. Toch was de combinatie werk en privé eenvoudiger, alleen al door de verkorting van de afstand woon/werkverkeer. Dat mijn overstap naar Leiden niet voor eeuwig zou zijn, stond voor mij vast. De optie om terug te keren in de advocatuur als mijn kinderen iets ouder zouden zijn, heb ik altijd open gehouden. Toen de gemeente Leiden de juridische afdeling wilde onderbrengen in een Shared Service Centre en Pot Jonker Seunke mij een aanbod deed, was de keuze dan ook snel gemaakt.

Waarom valt het werken bij Pot Jonker Seunke nu wel met de thuissituatie te combineren? We lazen dat u er zelfs nog een derde kind bij heeft gekregen.

Ik werk drieënhalve dag en mijn drie kinderen gaan inmiddels naar school. Daardoor heb ik meer flexibiliteit bij het indelen van mijn werktijden. Daarbij is ook van belang dat de faciliteiten om bijvoorbeeld vanuit huis te werken de afgelopen jaren enorm zijn verbeterd.

Wat is er anders aan het werken bij Pot Jonker Seunke, in vergelijking met vijf jaar geleden?

Dat vind ik moeilijk te zeggen na drie weken. Wat in elk geval direct opvalt is de digitalisering van de dienstverlening. Het procuraat is opheven, de rol is digitaal geworden, er wordt veel meer gebruik gemaakt van e-mail, maar er worden ook blogs bijgehouden en er wordt getwitterd. Op deze manier kunnen we cliënten sneller van dienst zijn. Verder is me de afgelopen jaren al opgevallen dat Pot Jonker Seunke professioneler is geworden op het gebied van marketing en communicatie.

En wat is hetzelfde gebleven?

De eisen die worden gesteld aan kwaliteit. Daarnaast de goede sfeer en het overgrote deel van de collega’s. Ik schat dat ik met driekwart van de mensen van kantoor vijf jaar geleden ook al samenwerkte.

U bent twee keer ambtenaar geweest en kiest opnieuw voor de advocatuur. Kunt u één positief en één negatief punt noemen aan de tijd die u als ambtenaar werkzaam bent geweest.

In Leiden was ik als juridisch adviseur betrokken bij grote complexe projecten waarbij verschillende marktpartijen een rol speelden. Daarbij was ik regelmatig de contactpersoon van advocaten. Het is leerzaam om ook eens in de positie van cliënt te zijn. De in Leiden opgedane ervaring gebruik ik nu weer als advocaat in het bestuursrecht.
De stroperigheid van de besluitvorming, inherent aan een gemeentelijke organisatie, zal ik niet missen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven