Overstap van de week: Anne Fischer-Braams

Delen:

Anne Fischer-BraamsOverstap van de week is aanbestedingsadvocaat Anne Fischer-Braams. Zij is per 1 juni overgestapt van Bartels Sueters Fischer Aanbestedingsadvocaten naar Maasdam Mededingingsadvocaten. De kantoornaam is met haar komst gewijzigd in Maasdam Broers Fischer advocaten.

Waarom deze overstap?

In feite verandert er niet zoveel. We bekrachtigen onze bestaande samenwerking. Yvonne Maasdam, Pascal Broers en ik werken namelijk al bijna zes jaar vanuit hetzelfde kantoor in Rijswijk. Zij zijn gespecialiseerd in mededingingsrecht, ik vooral in aanbestedingsrecht. We zijn oorspronkelijk afkomstig van grote kantoren en de NMa. Naast typische mededingings- en aanbestedingszaken en -procedures krijgen we steeds vaker vragen waarbij zowel staatssteun- als aanbestedingsaspecten een rol spelen. Onze cliënten bevinden zich in de sectoren zorg, afval, vervoer, ict, agri en food en komen steeds vaker met vragen over de ondernemende overheid en diensten van algemeen economisch belang (DAEB). Ook zien we dat de Europese Commissie tegenwoordig bij staatssteunmeldingen tevens de aanbestedingsaspecten in haar beoordeling betrekt. Dat is nieuw en beide rechtsgebieden zijn echt in beweging . Doordat we nu ook formeel één kantoor vormen, kunnen we onze cliënten op beide terreinen – mededinging én aanbesteding – integraal bedienen.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

Ik ben in principe een blijvertje. Ik heb zeven jaar fijn samengewerkt binnen mijn vorige kantoorverband, dat ook gespecialiseerd is in aanbestedingsrecht . Daarvoor werkte ik zeventien jaar in verschillende secties bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn (Europees en bestuursrecht, gezondheidsrecht, ondernemingsrecht, IE-recht, bouw- en aanbestedingsrecht) en twaalf jaar bij de rijksoverheid en de Europese Commissie. Ik ken de kant van de overheid dus van haver tot gort. Nu is er de kans om, nog meer dan bij mijn vorige nichekantoor, voor ondernemingen op te treden. Daarvoor zal ik ook mijn kennis van het mededingingsrecht weer opfrissen. In het verleden volgde ik al eens de Grotius-specialisatieopleiding mededingingsrecht.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor?

Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen? De fysieke kantooromgeving is natuurlijk vertrouwd en niet nieuw. Maar vanwege de hechtere vorm van samenwerking is er tegelijkertijd de uitdaging om met de tools vanuit beide rechtsgebieden tot oplossingen voor cliënten te komen.

Is er een zaak die u nog niet tegen bent gekomen maar in uw nieuwe kantoor wel hoopt te mogen doen? (mag iets fictiefs, grappigs zijn)

Volgend jaar mei wil ik met mijn partners in toga meelopen in de processie van het Pardon van St. Yves in Bretagne. St. Yves is de schutspatroon van de advocaten. Dat lijkt me een leuke manier om te vieren dat ik dan 25 jaar advocaat ben.

Wanneer stapt u weer over?

Geen denken aan. In de toekomst wil ik ook nieuwe manieren van werken (HNW) toepassen. Dat kan prima bij het kantoor waarvan ik nu deel uitmaak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven