Overstap van de week: Eric Janssen

Delen:

Eric JanssenOverstap van de week is Eric Janssen. Janssen heeft per 1 april als of counsel de overstap gemaakt van Dirkzwager advocaten en notarissen naar Kneppelhout & Korthals Advocaten. Janssen is gespecialiseerd in het mededingingsrecht, staatssteun, marktordening in de landbouw (GMO) en compliance. Daarnaast is hij buiten promovendus bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Wageningen Universiteit.

Hoe zag uw eerste werkdag eruit? Was het rustig inkomen of gelijk volop aan de bak?

De dag begon met een kantoorbijeenkomst waar de nieuwe zaken werden besproken. Het was meteen een mooie gelegenheid om mij aan mijn nieuwe kantoorgenoten voor te stellen. Aansluitend werd er in sectieverband de agenda van de komende week doorgenomen. Aan de hand van de meegenomen dossiers heb ik toen mijn praktijk toegelicht. Na afloop kreeg ik uitleg over de kantoororganisatie en de secretaresses hebben mij geholpen met het inruimen van de dossierkast. Veel tijd had ik niet, want nog voor de lunch moest ik op pad voor een afspraak die de rest van de dag duurde. Het was dus een rustig begin en tegelijk volop aan de bak. Voor mij de perfecte combinatie.

Waarom bent u zo interessant voor Kneppelhout & Korthals Advocaten?

Hoewel Kneppelhout & Korthals kantoor houdt midden in Rotterdam, het uitzicht over de Maas is overigens fantastisch, is het achterland agrarisch bij uitstek. Denk bijvoorbeeld aan het Westland, het grootste kassengebied van Nederland. Bovendien is de agrarische sector een van de motoren van onze economie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Kneppelhout zich ook richt op de landbouw. Dit is precies de praktijk waar ik mij ook op richt. We vullen elkaar dus mooi aan.

Wat vindt u zo interessant aan de landbouwsector?

Landbouwproducten kent iedereen: aardappelen, tarwe, asperges, bloembollen en ga zo maar door. Het lijkt allemaal heel simpel, maar dat is natuurlijk schijn. De Nederlandse landbouwsector is technisch heel geavanceerd. Een bittere noodzaak, want de sector maakt onderdeel uit van de mondiale economie. Het is deze economie die er voor zorgt dat het voor landbouwproducenten niet makkelijk is een eerlijke boterham te verdienen. Daarom heeft Europa er ook voor gekozen om de landbouwmarkt te ordenen. Deze marktordening kan natuurlijk niet zonder regels. En dan wordt het voor juristen interessant. De regels zijn gecompliceerd en bovendien lang niet altijd eenduidig. Als je van juridisch puzzelen houdt, een zeer uitdagend rechtsgebied dus. Wat het extra interessant maakt is dat de regels ook elders in Europa worden toegepast. Het rechtsgebied houdt dus niet bij de Nederlandse grens op.

Wie is uw voorbeeld in uw vakgebied en waarom?

Mijn grote voorbeeld is mijn patroon André Kézér. Bij hem heb ik het ouderwetse advocatenvak geleerd. Een hele waardevolle leerschool. De belangrijkste les was nooit op te geven. Er was altijd een oplossing mogelijk. Ik heb er nog dagelijks profijt van.

U bent bezig met een proefschrift. Welke belangrijke boodschap gaat daaruit komen?

De marktordening in de landbouw heeft primair als doel ervoor te zorgen dat landbouwproducenten een redelijke prijs krijgen voor hun producten. Maar helaas lukt dat lang niet altijd. Voor een deel komt dat doordat de regels soms niet goed aansluiten op de praktijk. Daarnaast zorgt de gecompliceerdheid van de regels ervoor dat marktpartijen kopschuw worden. Het gevolg is dat niet alle kansen optimaal worden benut. Het is mijn streven om de regels te verduidelijken en daar waar de regels nodeloos beperkend blijken te zijn, oplossingen voor te stellen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven