Overstap van de week: Frank Melis

Delen:

Frank MelisOverstap van de week is Frank Melis. Hij is in januari IE/IT niche advocatenkantoor Melis begonnen. Hiervoor was hij advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en IE/IT niche advocatenkantoor Ventoux.

Wat heeft u ertoe gezet een eigen kantoor te beginnen?

Na 7 jaar advocaat te zijn geweest in loondienst, was ik eraan toe om een eigen kantoor te starten. De ondernemerszin heb ik misschien van mijn familie geërfd. Redenen voor een eigen kantoor: vrijheid om zelf alle strategische beslissingen te nemen, eigen verantwoordelijkheid, direct contact met cliënten en opbouwen van eigen clientèle.

Wat wilt u bij uw kantoor bereiken?

Het op maat leveren van kwalitatief hoogwaardig advies – inclusief procedures – op het gebied van IE (auteursrecht, merkenrecht, handelsnamenrecht en media & entertainment), IT (software contracten, privacy) en overeenkomsten (distributie, agentuur en licenties) voor een faire prijs. Daarnaast denk ik graag mee met strategische beslissingen die een bedrijf maakt op IE/IT-gebied. Het gaat daarbij niet alleen om damage control achteraf, maar ook om het voorkomen van geschillen. Nu is dat niet zo disruptief – een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt – maar volgens mij is er wel een markt voor. Naast mijn praktijk voor ondernemers uit de creatieve sector, adviseer ik ook advocaten op het gebied van IE/IT. Ik vind het leuk om mijn expertise in te zetten in dossiers van een andere advocaat, zodat ik hem/haar kan ondersteunen bij een advies of procedure waarin naast andere aspecten ook IE/IT aspecten voorkomen. Bovendien vind ik het inspirerend om met derden te sparren over procestechniek en het juridische debat. Voor deze ‘lawyer-to-lawyer’ business is denk ik een groeimarkt.

Wat maakt een nichepraktijk zo interessant?

IE/IT is een dynamisch rechtsgebied dat steeds belangrijker wordt. Bovendien ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het kruisvlak tussen IE/IT en media. Ik ben een filmfanaat en ik houd van gadgets, al heb ik nog een Galaxy S3. Ik ben ervan overtuigd dat je als advocaat enkel nog kunt excelleren in een afgebakend rechtsgebied. Het is niet meer van deze tijd om als klein kantoor alle rechtsgebieden te behandelen die God onder de zon heeft.

Wie is uw voorbeeld in uw vakgebied en waarom?

Zonder cheesy te willen klinken: Dick van Engelen en Reinout Rinzema. Dick knalt er, al typende met twee vingers, binnen een week een gigantisch processtuk uit dat vol zit met procesrechtelijke noviteiten en ingenieuze stellingen. Reinout is een strateeg en de ideale trusted advisor.

Waar staat u over 10 jaar?

Het lukt zelfs Gordon niet om 5 jaar vooruit te plannen. Daarom verdraai ik stiekem deze vraag: ik ben voornemens toonaangevend in mijn vakgebied te worden en een mooie IE/IT boutique – al is ‘boutique’ een vreselijk woord – op te zetten met aansprekende mensen. Ik wil dan ook graag trusted advisor zijn. Oh ja, ik heb dan ook een korte fictiefilm gemaakt. Gewoon omdat het kan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven