Overstap van de week: Jaap Feenstra

Delen:

Jaap FeenstraOverstap van de week is Jaap Feenstra. Hij heeft zich met ingang van 1 december als of counsel verbonden aan Ploum Lodder Princen en is gespecialiseerd in het Europese recht, het (Europees) aanbestedings- en mededingingsrecht.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

De belangrijkste reden voor deze overstap – en daarmee het meest significante verschil met mijn nieuwe omgeving bij Ploum – was een toenemende onvrede over de alsmaar stijgende druk uren tegen hoge tarieven te produceren. Die onvrede was er niet alleen bij mij zelf maar bespeurde ik ook bij veel cliënten, althans wat de hoogte van de tarieven betreft. De beslissing voor deze overstap viel mij dan ook niet zwaar.

Daar kwam nog bij dat na een periode van diverse jaren in dit vakgebied lang niet alle zaken in juridisch opzicht even uitdagend en spannend meer zijn. Bij een kantoor dat sterk op het ondernemingsrecht is gericht, bestaat het mededingingsrechtelijke werk namelijk in sterke mate uit het verrichten van meldingen van voorgenomen transacties bij de ACM en over andere toezichthouders. Dat is in veel gevallen een formaliteit, waarvoor vooral markt- en bedrijfsinformatie moeten worden verzameld zonder dat zich lastige inhoudelijke vragen van mededingingsrechtelijke aard voordoen.

Wat gaat u bij dit kantoor doen wat u bij uw vorige werkgever niet kon?

Bij Ploum heb ik de ruimte om voor bepaalde cliënten tegen een lager tarief mee te werken aan bepaalde projecten bij cliënten. Dat kunnen projecten zijn waarbij de cliënten op meer structurele wijze hun bedrijfsprocessen tegen het licht houden en eventueel aanpassen aan nieuwe regels, andere beleidsinzichten of gewijzigde marktomstandigheden. Bijvoorbeeld op het terrein van het aanbesteden van opdrachten bij derden of bepaalde vormen van samenwerking met klanten of concurrenten.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor?

Ik kende diverse advocaten bij Ploum al vanuit een gemeenschappelijk verleden bij Nauta. Ook al is het kantoor Ploum in bijna twintig jaar hard gegroeid, ik heb gemerkt dat de interne cohesie en transparantie zeer groot zijn gebleven. Dat maakt het voor mij bijzonder plezierig een deel van dit kantoor uit te maken. Het gaat er net een tikje ontspannener en minder bureaucratisch aan toe dan ik was gewend.

De formule van Of Counsel geeft mij bovendien veel flexibiliteit. Zo heb ik de gelegenheid om ook buiten de advocatuur nieuwe stappen te zetten.

Met welke activiteiten buiten de advocatuur houdt u zich graag bezig? Heeft u daar veel tijd voor?

Ik ben in een vorig leven een aantal jaren werkzaam geweest in de wetenschap. Waar mogelijkheden zich voordoen, zal ik graag het geven van colleges en begeleiden van studenten weer oppakken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven