Overstap van de week: Joyce Verhaert

Delen:

Joyce VerhaertOverstap van de week is Joyce Verhaert. Verhaert is met ingang van 8 februari 2016 als advocaat in dienst getreden bij JahaeRaymakers Advocaten, waar zij nu deel uitmaakt van de economische en internationale sanctierechtpraktijk van het kantoor. Verhaert is afkomstig van De Bont Advocaten.

Hoe bent u bij JahaeRaymakers terecht gekomen en waarom heeft u de overstap naar dit kantoor gemaakt?

Ik wilde graag werken bij een kantoor dat zich volledig toelegt op het financieel economische sanctierecht. Met een aantal mensen van JahaeRaymakers had ik al goed contact. Toen de mogelijkheid zich voordeed om me bij hen aan te sluiten, heb ik die dan ook met beide handen gegrepen.

U heeft, zo is ons verteld, een ‘passie’ voor (financieel-economische) sanctierecht. Vanwaar deze passie?

Het is een erg dynamisch en complex rechtsgebied. Dat maakt het boeiend. Er spelen vragen die niet aan de orde komen in bijvoorbeeld het commune strafrecht. Denk aan concernaansprakelijkheid in internationaal verband, de nationaliteit van de rechtspersoon, conflicterende jurisdicties, vertaling van eisen te stellen aan governance & compliance naar strafrechtelijke maatstaven en toerekening en het omzetten van mensenrechten naar maatstaven voor ondernemingen.

De stakes voor betrokkenen zijn bovendien erg hoog. Zo zijn de strafmaxima van een aantal financieel-economische delicten de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd en zijn verschillende strafbaarstellingen verruimd. Er is voor rechtspersonen een flexibel boeteplafond ingevoerd en er heeft een aanzienlijke extraterritoriale uitbreiding van de Nederlandse jurisdictie plaatsgevonden, wat de vraag doet oproepen of we op dat vlak de Verenigde Staten achteraan gaan. Al met al meer dan genoeg om het spannend en uitdagend te houden de komende tijd.

Welke zaak hoopt u bij uw nieuwe kantoor te mogen doen?

Er is niet één type strafzaak dat mijn hart sneller doet kloppen. Voor mij ligt in een milieuzaak evenveel uitdaging als in een belastingfraude. Wat ik vooral hoop te doen is ondernemingen en ondernemers die (mogelijk) worden geconfronteerd met de macht van ons toezicht- en opsporingsapparaat proactief en tijdig bij te staan, hen wegwijs te maken in het oerwoud van complexe regelgeving en ondertussen mogelijke reputatieschade te voorkomen dan wel zoveel mogelijk te beperken.     

U – we gaan er even voor zitten – onderhoudt de actualiteitenwebsite BijzonderStrafrecht.nl, u organiseert cursussen op het gebied van fraude, u bent eindredacteur van het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving en hebt het Kennisplatform Faillissementsfraude opgericht. Dat is nogal wat. We gaan ervan uit dat u parttime werkt bij JahaeRaymakers?

Sinds mijn overstap naar JahaeRaymakers ben ik 4 dagen per week werkzaam als advocaat. Die ene “vrije” dag in de week stelt mij in staat om – naast het onderhouden van lopende activiteiten – nieuwe ideeën te ontwikkelen. Ik kan al wel verklappen dat aan het bovengenoemde rijtje in de komende paar maanden nog één, wellicht zelfs twee, initiatieven kunnen worden toegevoegd. Houd dus vooral BijzonderStrafrecht.nl in de gaten!

En wat doet u allemaal over 10 jaar?

Ik ben nooit het type geweest dat achterover leunt en stil zit. Mijn hart ligt bij de advocatuur en het ondernemerschap. Beide zijn complementair aan elkaar en raken steeds meer met elkaar verweven. Ik verwacht dat dat de komende 10 jaar alleen maar zal toenemen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven