Overstap van de week: Marijke Overmars

Delen:

Marijke OvermarsOverstap van de week is Marijke Overmars. Zij is per 1 september in dienst getreden bij familierechtadvocatenkantoor De Boorder Schoots. Overmars is een ervaren advocaat die na een uitstap naar de jazzmuziek heeft gekozen voor het familierecht. Als advocaat bij De Boorder Schoots richt zij zich vooral op het huwelijksvermogensrecht.

Hoe is de Boorder Schoots op uw pad gekomen?

Ik heb mij heel breed georiënteerd. Dus ook geluisterd naar geluiden “uit het veld”. Ik heb uiteindelijk voor De Boorder Schoots gekozen vanwege de kwaliteit. Het is een van de beste niche kantoren op dit vakgebied. Voor mij was ook heel belangrijk dat zij veel aandacht aan opleiding en scholing besteden. Ik ben dan ook blij dat zij de stap hebben durven zetten om met mij in zee te gaan, want ik was geen “standaard” sollicitant.

U maakte een uitstap naar de jazzmuziek. Waar bestond dit uit? En waarom bent u uiteindelijk weer teruggekeerd naar de advocatuur?

De uitstap: Ik heb altijd een passie voor muziek gehad. Ik had een hele leuke baan maar de combinatie werk–gezin ging niet meer. Toen mijn oppas plotseling wegviel, heb ik direct gekozen voor mijn gezin. Ik ben toen ook heel hard gaan studeren om te kunnen auditeren voor de opleiding Jazz en Lichte Muziek bij de DJAM. De DJAM leidt op tot het bachelorexamen Conservatorium. Ik heb deze opleiding helemaal afgerond, maar wel op mijn tandvlees. Veel moeilijker dan ooit mijn rechtenstudie! Maar ik ben een doorbijter en het grote voordeel was voor mij wel dat ik heel veel thuis kon zijn.

De terugkeer: Het was leuk om eens een aantal jaren helemaal iets anders te doen. Voor muziek, en vooral improvisatie, heb je hele andere kwaliteiten nodig dan voor de advocatuur. Maar het vak bleef knagen. Het avontuur in de muziek heeft me doen realiseren dat ik toch echt in hard en nieren een advocaat ben en blijf. Toen ik de opleiding had afgerond, heb ik vrijwel meteen besloten dat ik een toekomst als professionele muzikant niet ambieerde en ben ik mij weer gaan voorbereiden op een terugkeer naar de advocatuur. Ik beschouw het als een luxe dat ik deze uitstap heb kunnen maken. Het heeft me in meerdere opzichten een rijker mens gemaakt.

Voordat u zich aan uw muzikale ambities bent gaan wijden, heeft u jarenlang als advocaat in de internationale ondernemingsrechtpraktijk gewerkt. Waarom bent u van rechtsgebied geswitcht?

Het personen- en familierecht trekt mij omdat het, naarmate je ouder wordt, meer voldoening geeft om met mensen te werken dan de vaak abstracte belangen van een onderneming te dienen. Bovendien komt mijn achtergrond in het ondernemingsrecht  alleen maar goed van pas. In de familiepraktijk is financieel inzicht (lezen en doorgronden van o.a. jaarrekeningen) ook van groot belang. Cliënten verwachten van hun echtscheidingsadvocaat dat die een gelijkwaardige gesprekspartner is. De kennis die ik al heb opgedaan stelt mij in staat om passende oplossingen te bereiken.

Wat is het eerste dat u op uw nieuwe bureau of in uw nieuwe kast heeft neergezet?

Het eerste dat ik op mijn bureau heb gezet is een spotprent van een echtscheiding. Dat houdt mij met beide benen op de grond. 

Waar staat u over tien jaar?

Dat weet ik nog niet. Ik laat nu eerst het familierecht op me afkomen. Ik wil mij graag verder ontwikkelen op het gebied van mediation en collaborative divorce. En wie weet maak ik uiteindelijk wel de overstap naar de rechterlijke macht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven