Overstap van de week: mr. drs. Leon Hoppenbrouwers

Delen:

Leon HoppenbrouwersOverstap van de week is mr. drs. Leon Hoppenbrouwers. Sinds 1 maart is hij notaris bij Allen & Overy. Hij zal daar de notariële onroerend goed-praktijk gaan leiden. Tevens zal Hoppenbrouwers als partner tot de maatschap toetreden. Hij is gespecialiseerd in advisering en transacties op het gebied van vastgoed, zoals projectontwikkeling, sale en lease back, grondverwerving, binnenstedelijke herstructurering en woningcorporaties. Eerder was hij notaris bij AKD.

Waarom heeft u ervoor gekozen over te stappen naar een ander kantoor?

Ik ben door Allen & Overy benaderd om over te stappen, aangezien er geen interne kandidaat was voor de opvolging van notaris Johan Bakker. Omdat ik eerder in een soortgelijke setting heb gewerkt bij Wouters advocaten en notarissen/Andersen Legal en omdat ik me heb gespecialiseerd in een tweetal niches (woningcorporaties en kabels en leidingen) paste ik in het profiel van Allen & Overy. Uiteraard heb ik me wel afgevraagd of het gezien de marktverwachtingen in het vastgoed wel een goed moment was om over te stappen. Mijn eigen drive en ambities gecombineerd met de mogelijkheden die Allen & Overy biedt, gaven voor mij de doorslag om de overstap te maken. Het idee van een dedicated Projects & Real Estate praktijkgroep sprak mij ook erg aan, omdat ik ook bij AKD altijd veel voldoening haalde uit het type projecten dat die praktijkgroep begeleidt.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

Ja, dat was een lastige beslissing omdat ik ook een grote loyaliteit voel richting AKD. AKD heeft mij na de ineenstorting van Andersen de kans gegeven om een eigen praktijk op te bouwen. Ik heb binnen AKD diverse functies bekleed en ken de organisatie door en door. Op het moment dat ik werd benaderd door Allen & Overy had ik geen enkele intentie om over te stappen naar een ander kantoor. Maar ik kan ook niet ontkennen dat je je gevleid voelt als je wordt benaderd door een kantoor als Allen & Overy. Daar ga je dan toch serieus over nadenken.
Tijdens de gesprekken met Allen & Overy is er vervolgens uitgebreid gepraat over de propositie en mijn rol daarin en ik zag volop mogelijkheden om mij professioneel verder te ontwikkelen. Ik had ook persoonlijk een goed gevoel bij de andere partners van de praktijkgroep. Alle disciplines die behoren tot de praktijkgroep gaan bij de terugkeer in het Apollohouse fysiek bij elkaar zitten. Ik weet uit mijn Andersen tijd dat dit enorm bijdraagt aan de cohesie binnen een groep. Dat betaalt zich uit bij het samenwerken aan deals als iedereen onder grote druk staat. Dat gaf alles overziend voor mij de doorslag om de overstap te maken.

Over enige tijd volgt u Johan Bakker op. Wat gaat u anders doen?

Johan is sinds jaar en dag hét gezicht van het vastgoednotariaat van Allen & Overy. Dat is niet eenvoudig te evenaren. Ik weet niet of ik de zaken zo veel anders zal aanpakken dan hij, maar ik ben wel een andere persoon met andere eigenschappen en om die reden alleen al zal ik dingen anders doen.
Net als bij AKD zal ik zeer veel buiten kantoor te vinden zijn bij cliënten. Ik streef een proactieve dienstverlening na die gepaard gaat met goede kennis van zowel het vastgoedrecht, als van de vastgoedmarkt. Ik denk dat een goede kennis van de markt en de cliënt gecombineerd met een diepgaande juridische kennis leidt tot de beste advisering van cliënten. Als er juridisch meerdere oplossingen denkbaar zijn, maar één daarvan sluit aan bij de werkwijze van cliënt dan zal ik die oplossing aanbieden. Ik merk in de praktijk dat die benadering erg gewaardeerd wordt. Ik ben ook graag van het begin tot het einde bij een deal betrokken, want dan kun je meedenken en heb je een beter gevoel bij de gevoeligheden die spelen. Dat maakt het makkelijker om bepaalde wensen van de cliënt te prioriteren en te adviseren over de haalbaarheid daarvan. Het mooiste gevoel is daarna als de transactie is afgerond en beide partijen het gevoel hebben dat er alles is uitgehaald dat erin zat.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor? Wat is het leukste dat u erbij hebt gekregen?

Ik voel mij al goed thuis bij Allen & Overy. Ik werd vanaf dag 1 erg hartelijk ontvangen en opgenomen in de groep. De cultuur is erg open en gericht op samenwerking.
Het leukste dat ik erbij gekregen heb, is misschien wel het bedrijfsrestaurant. De kwaliteit van het eten is goed en de keuze is groot. De mogelijkheid om ook ‘s avonds te eten op kantoor is met name als je lang moet doorwerken aangenaam. Ook kijk ik erg uit naar de verhuizing naar het Apollohouse. Ik heb er recent een rondleiding gehad en ondanks de nog lopende verbouwingswerkzaamheden, zag ik een zeer inspirerende werkomgeving. Als vastgoedman kun je je hart ophalen bij de transformatie van zo’n kenmerkend en historisch gebouw tot een moderne werkomgeving.

Waar staat u over 10 jaar?

Over 10 jaar werk ik nog steeds bij Allen & Overy en hoop ik flink bijgedragen te hebben om de praktijkgroep nog succesvoller te maken dan nu al het geval is. Ik reken er op dat de kennis van de niches die ik meebreng bovendien nog voor een verbreding van de praktijk kan zorgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven