Overstap van de week: mr. Guido Koop

Delen:

Guido-KoopOverstap van de week is mr. Guido Koop. Hij is per 1 januari in dienst getreden bij Loyens & Loeff in Rotterdam. Koop was daarvoor ruim tien jaar werkzaam bij NautaDutilh. Bij Loyens & Loeff legt hij zich toe op het bestuurs(proces)recht in het algemeen en het omgevingsrecht in het bijzonder.

Waarom bent u na tien jaar werkzaam te zijn geweest voor NautaDutilh, overgestapt naar Loyens & Loeff?

De belangrijkste reden was dat de positie van de bestuursrechtgroep binnen Loyens & Loeff een wezenlijk andere is dan die bij Nauta. Bij Nauta is het bestuursrecht de afgelopen jaren steeds meer versnipperd geraakt, in die zin dat veel praktijkgroepen waar bestuursrechtelijk werk wordt gedaan zelf over één of meer bestuursrechtadvocaten beschikken waardoor dat werk ook binnen die groep zelf wordt gedaan (denk aan het werk op gereguleerde markten). Mede als gevolg daarvan is de op het algemene bestuursrecht gerichte groep steeds kleiner geworden en verloor deze – wat je van die ontwikkeling verder ook wil vinden – gaandeweg draagvlak binnen kantoor. Bij Loyens & Loeff wordt al het bestuursrecht in beginsel vanuit één, veel grotere groep gedaan, die daarmee binnen het kantoor ook een meer substantiële rol speelt. Ter illustratie: bij Nauta werkten wij op het moment dat ik daar vertrok met vijf fee-earners, bij Loyens & Loeff zijn dat er op dit moment zeventien.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

Rationeel gezien heb ik daar, juist om de hiervoor genoemde redenen, niet zoveel moeite mee gehad. Ik heb bovendien tijdens alle gesprekken bij Loyens & Loeff steeds een hele positieve indruk gehad. Gevoelsmatig lag het wat moeilijker: Nauta is een heel fijn kantoor waar ik tot op de allerlaatste dag met veel plezier heb gewerkt en waar ik met veel mensen een goede band heb opgebouwd. Ik heb best even aan het idee moeten wennen dat daar na tien jaar verandering in zou gaan komen.

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor? Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen?

Het went snel, mede omdat Loyens & Loeff de goede indruk die ik aan de gesprekken overhield ook waarmaakt. Ik voelde mij hier vanaf de eerste dag zeer welkom. Mijn dagelijks werk ziet er niet ineens heel anders uit (mijn praktijk is grotendeels dezelfde), maar ik merk wel dat ik het plezierig vind weer met een grotere groep samen te werken. Daarnaast is het na lange tijd bij hetzelfde kantoor verfrissend om zaken vanuit een ander perspectief te zien. De visie op en omgang met bepaalde dingen is hier natuurlijk vaak net anders en het is nuttig om die te vergelijken met de manier waarop ik zelf gewend ben dingen te doen. De uitdaging is daar een optimale synergie in te vinden.

Is er een zaak die u nog niet tegen bent gekomen maar in uw nieuwe kantoor wel hoopt te mogen doen?

Mijn praktijk was erg “Amsterdams” georiënteerd; nu ik meer vanuit Rotterdam werk zijn er wellicht wat aardige Rotterdamse projecten te bedenken. Zij willen hier bijvoorbeeld nog eens een heel groot stadion gaan bouwen.

Wat gaat u bij dit kantoor doen wat u bij uw vorige werkgever niet kon?

Ik zal vaker dan bij Nauta aan de private kant van zaken werken waardoor het aandeel overheidspraktijk wat lager zal worden. In het bestuursrecht brengt adviseren en procederen aan de kant van overheden een heel andere dynamiek met zich mee dan het werk voor private partijen. Ik vind het niet erg dat die twee takken van sport in mijn praktijk wat meer in evenwicht zullen raken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven