Overstap van de week: mr. Jean Paul van Schoonhoven

Delen:

Jean Paul van SchoonhovenOverstap van de week is mr. Jean Paul van Schoonhoven. Hij is per 1 april overgestapt van SNS REAAL, waar hij als senior compliance officer werkzaam was, naar Autoriteit Financiële Markten, waar hij als senior jurist compliance & integriteit in dienst getreden is.

Wat is er, in vergelijking met uw vorige functie, veranderd na uw overstap?

Inhoudelijk is het werk deels hetzelfde: ik richt mij op compliance en integriteit. Wel kan ik nu meer focus aanbrengen omdat ik toezie op het compliant en integer zijn van de AFM zelf. Ik richt mij niet op het markttoezicht en ook hoef ik mijn aandacht niet te richten op de integriteit van klanten of van producten zoals dat wel het geval was bij SNS REAAL.

De rol die ik vervul is in dat opzicht ook meer ‘ hands-on’ waarbij ik samen met mijn collega Elly Rahder zelfstandig opereer. Zo zie ik nu veel directer het resultaat van onze inspanningen.

Hoe bevalt het tot nu toe bij de AFM?

Het is altijd onzeker of je verwachtingen overeenkomen met de praktijk, maar tot nog toe heb ik mijn eerste weken mogen ervaren als in een gespreid en warm bed. De organisatie bestaat uit relatief jonge en gedreven mensen die met enorme inzet en commitment hun werk verrichten. Dat spreekt mij erg aan. Al moet ik wel regelmatig uit zelfbescherming collega’s teleurstellen. Als ik op alle overlegverzoeken met voorkeurslocatie de interne espressobar in zou gaan, dan zou ik aan het eind van de dag stuiterend de voordeur uitlopen.

Waarom heeft u voor een overstap van bankverzekeraar naar toezichthouder op de financiële markten gekozen?

Ik had het gevoel dat ik bij SNS REAAL de grenzen had bereikt waarbinnen ik nog meerwaarde kon leveren. Daarnaast werd de overtuiging steeds sterker dat ik beter tot mijn recht zou komen in een meer zelfstandige rol waarbij ik mij ook meer met vaktechniek en met maatschappelijke belangen zou bezighouden.

Hoe combineert u uw werkzaamheden bij de AFM met uw journalistieke functies bij het Tijdschrift Privacy & Compliance en Tijdschrift Jurisprudentie Privacy i.o.?

De werkzaamheden bij de tijdschriften vervul ik in mijn eigen tijd en op persoonlijke titel waarbij ik er tegelijkertijd voor waak om niet in conflict te komen met mijn rol binnen de AFM en met het instituut AFM zelf. Tegelijkertijd zorgen deze nevenactiviteiten er voor dat ik mijn blik ook op andere onderwerpen buiten het financiële domein kan richten. Het stelt mij in staat om verder te kijken dan alleen mijn dagelijkse bezigheden.

Waar hoopt u over tien jaar te staan?

Over tien jaar hoop ik nog steeds met beide benen op de grond te staan, genietend van de grote en kleine dingen in het leven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven