Overstap van de week: prof. mr. René Maatman

Delen:

René MaatmanOverstap van de week is prof. mr. René Maatman. Per 1 augustus gaat hij als advocaat de pensioenpraktijk van De Brauw Blackstone Westbroek versterken. Hij zal die praktijk combineren met zijn leerstoel Vermogensbeheer aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Maatman was tot 1 mei jl. bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten.

Het duurt nog tweeënhalve maand voordat u in dienst treedt bij De Brauw. Wat hoopt u binnen dit kantoor te bereiken?

Graag wil ik de positie van De Brauw versterken als ‘trusted legal advisor’ op het gebied van pensioenen en pensioenuitvoering. Ik hoop een naam te vestigen als deskundige die pensioenvraagstukken geïntegreerd benadert; iemand die ‘boven’ de balans van de pensioenuitvoerder staat en die van daaruit meedenkt over de samenhang tussen pensioenverplichtingen, vermogensbeheer en governance-vraagstukken.

Hoe goed bent u bekend met uw nieuwe collega’s?

Vanaf 1985 (mijn eerste jaar als werkzaam jurist) heb ik intensieve contacten onderhouden met Jaap Winter en Harm Jan de Kluiver. Daarna heb ik advocaten en notarissen van De Brauw ontmoet als adviseurs van ABP (waar ik tot 2008 werkzaam was als hoofd juridische en fiscale zaken) en tijdens wetenschappelijke bijeenkomsten. De cultuur en de praktijk van De Brauw heb ik daardoor vrij goed leren kennen.

Wordt het lastig uw nieuwe functie binnen De Brauw te combineren met uw werkzaamheden bij de Radboud Universiteit?

Integendeel. Ik denk dat er juist veel synergie in zit. Het is een voorrecht om op academisch niveau te mogen nadenken en publiceren over vraagstukken die je gelijktijdig in de praktijk tegenkomt. Die meerwaarde heb ik eveneens bij ABP en AFM ervaren. Juist vanwege die synergie hebben De Brauw en ik vertrouwen in de samenwerking.

In 2004 promoveerde u op het proefstuk ‘Het pensioenfonds als vermogensbeheerder’. Wat was voor u de belangrijkste reden om de kant van het pensioenrecht op te gaan?

Dat onderzoek kwam voort uit mijn dagelijks werk, het intellectuele debat met Jean Frijns (die leiding gaf aan het beleggingsbedrijf van ABP) en de vraag wat deelnemers en gepensioneerden van een pensioenfonds mogen verwachten. Het doel was juridische normen te ontwikkelen waaraan de kwaliteit van pensioenfondsprestaties kan worden getoetst. Bas Kortmann en Jaap Winter waren mijn promotores.

Waar staat u over tien jaar?

Ik hoop dat men over tien jaar zal zeggen dat ik in alle opzichten betrouwbaar ben.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven