Overstap van de week: Rob van Esch

Delen:

Rob van Esch

Overstap van de week is Rob van Esch. Van Esch is overgestapt van de juridische afdeling van Rabobank naar het Wetenschappelijk Bureau van BANNING. Daarnaast was hij vijftien jaar bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden met als opdracht juridische aspecten van elektronische handel.

De Rabobank. Een heel andere omgeving dan een advocatenkantoor. Bevalt het?

Als bedrijfsjurist werk je voor een afdeling die samen met andere afdelingen uit de tweede lijn de noodzakelijke countervailing power voor de commerciële eenheden vormt. Dat houdt meer in dan het verstrekken van juridisch advies, maar brengt bijvoorbeeld ook waar nodig escalatie mee als een commerciële eenheid het juridisch advies niet opvolgt en de onderneming daardoor grote risico’s loopt. Dat laatste aspect zal ik wel missen, maar daar staat tegenover dat ik veel voldoening haal uit het juridische werk. De werkomgeving bij Banning verschilt niet wezenlijk van die bij de juridische afdeling van Rabobank. Het is een professionele omgeving met goede ICT-ondersteuning en prettige collega’s.

Jan Berkvens en Hans van den Hurk zijn ook onlangs bij het Wetenschappelijk Bureau van Banning begonnen. Moest er een nieuwe koers komen?

Ik denk niet zozeer een nieuwe koers als wel een verbreding van de personele basis van het Wetenschappelijk Bureau om de ambities van Banning met betrekking tot de interne en externe juridische ondersteuning waar te maken. De rechtsbeoefening is in de loop der jaren steeds specialistischer geworden. De uitbreiding van het Wetenschappelijk Bureau van Banning met een paar specialisten met een daarbij passend juridisch netwerk is denk ik in lijn met deze ontwikkeling.

Met welke professionele eigenschap gaat u het verschil maken bij Banning?

Om nu te zeggen dat ik het verschil ga maken? Ik kan inhoudelijk een toegevoegde waarde bieden waar het gaat om specialismen als financieel toezichtrecht, betalingsverkeer, e-commerce en legal risk management. Daarnaast kan mijn jarenlange ervaring met hoe de hazen lopen in een onderneming een bijdrage leveren.

Met welke persoonlijke eigenschap gaat u het verschil maken bij Banning?

In competenties zoals samenwerken, klantgerichtheid en resultaatgerichtheid verschil ik denk ik niet wezenlijk van de collega’s bij Banning. Ik kan goed creatief denken (al zeg ik het zelf). Ik heb daarbij overigens de indruk dat naarmate ik ouder word, ik steeds creatiever word. Misschien wel door de nood gedwongen. In ieder geval is creatief denken een goed uitgangspunt voor wetenschap. Of, zoals Einstein ooit gezegd schijnt te hebben als het gaat om wetenschap: imagination is more important than knowledge.

Wat zijn uw voornemens voor deze nieuwe functie?

Helpen om de ambities van Banning te verwezenlijken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven