Overstap van de week: Wouter Koelewijn

Delen:

Wouter KoelewijnOverstap van de week is Wouter Koelewijn. Van Benthem & Keulen advocaten & notariaat heeft met zijn komst haar expertise wederom verder uitgebreid. Koelewijn versterkt het brancheteam Zorg na zijn periode als Senior Manager Healthcare bij PwC. Koelewijn was daarvoor werkzaam als advocaat en heeft van 2007 tot en met 2013 opgetreden voor zorginstellingen, zorgverzekeraars en koepelorganisaties.

Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?

Ik werkte met een enthousiast team jonge mensen succesvol aan de opbouw van de Healthcare tak van PwC. Dan is een beslissing altijd moeilijk, voor je gevoel laat je immers je team in de steek. Aan de andere kant merkte ik bij PwC in toenemende mate dat ik de advocatuur echt begon te missen. Toen ik in gesprek raakte met Van Benthem & Keulen bleken onze visies op de ontwikkeling van juridische dienstverlening, mijn kennis en expertise van de zorg en het gezondheidsrecht en mijn wens om weer als advocaat aan het werk te gaan, naadloos op elkaar aan te sluiten. Dat voelde erg goed en dan is zo’n beslissing uiteindelijk niet moeilijk.

Wat wilt u bij dit kantoor bereiken?

Ik geloof dat advocaten steeds vaker ook de rol zullen gaan vervullen van ‘trusted advisors’ in plaats van ‘problem solvers’. Uiteraard doe ik dat laatste met veel plezier, maar liever voorkom ik problemen bij mijn cliënten. Het is mijn ambitie om mij in die ‘advocatuurlijke consultancy’ rol verder te ontwikkelen en langs deze lijnen de komende jaren met het brancheteam Zorg van Van Benthem & Keulen de zorgpraktijk verder uit te bouwen.

Is er een zaak die u nog niet tegen bent gekomen maar in uw nieuwe kantoor wel hoopt te mogen doen?

Ik heb het afgelopen jaar bij PwC diverse ziekenhuizen en collectieven van medisch specialisten mogen begeleiden bij het herzien van hun rechtsverhoudingen vanwege het dreigende verlies van het fiscale ondernemerschap van medisch specialisten. Een operatie waaraan alle ziekenhuizen en specialisten afgelopen jaar honderdduizenden euro’s hebben uitgegeven. Al deze trajecten werden aangejaagd door vooral fiscale analyses en aannames. Inmiddels is er (opnieuw) discussie ontstaan over de juistheid van de eerder gemaakte fiscale analyses en aannames. Ik zou graag voor één of meer medisch specialistische bedrijven en ziekenhuizen een proefprocedure voeren om de rechter definitief duidelijkheid te laten scheppen in de door de betrokken (fiscale) experts gecreëerde mist. Bij die mist hebben namelijk alleen de experts belang, maar zeker niet de ziekenhuizen en de medisch specialisten.

Wat maakt de juridische sector zo interessant voor u?

Ik word gedreven door het vinden van pragmatische en werkzame oplossingen voor mijn cliënten. Vooral in de zorgsector hebben we in Nederland door een combinatie van liberalisering, overheidsregulering en voortdurende stelselaanpassingen, een buitengewoon complexe juridische werkelijkheid gecreëerd. Het geeft mij echt energie als ik mijn cliënten kan helpen de weg te vinden door dat woud van regelgeving zodat zij hun dromen en ambities in de zorg kunnen verwezenlijken.

Met welke activiteiten buiten de advocatuur houdt u zich graag bezig? Heeft u daar veel tijd voor?

Ik ben naast mijn baan als advocaat ook als universitair docent gezondheidsrecht verbonden aan de UvA. Ik vind het heel erg leuk om studenten te helpen om zich te ontwikkelen als jurist. Daarnaast onderneem ik graag korte stedentrips met mijn vriendin en maak ik leuke uitstapjes met mijn kinderen. Daar maak ik tijd voor.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven