Overstapper van de week: Marcel Windt

Delen:

DSC02478Overstapper van de week is Marcel Windt. Windt startte met een groepje pioniers op 1 april 2016 het Rotterdamse advocatenkantoor Windt Le Grand Leeuwenburgh. Hij komt van het kantoor Houthoff Buruma waar hij de laatste vijftien jaar als compagnon aan verbonden was. Windt is gespecialiseerd in het insolventierecht en in financiële herstructureringen.

Wat heeft u ertoe gezet een eigen kantoor te beginnen?

Op de eerste plaats wilde ik een omgeving creëren die gericht is op het op een goede manier helpen van onze klanten, met name in financiële crisissituaties. De laatste jaren is bijvoorbeeld de energiemarkt flink in beweging, waarvan wij getuige waren via de faillissementsbenoemingen in Enron, de Deense oliebunkeraar OW Bunker en de energiecentrale Rijnmond Energie. Ook in de voetballerij speelt er het nodige, onder andere helpen wij de Gemeentes Enschede en Venlo met hun clubs FC Twente en VVV Venlo, beide dossiers met publicitaire aspecten en een politieke dimensie. Verder heeft de retailsector het zwaar; wij waren een van de pre-pack curatoren bij Marlies Dekkers en hielpen onze klanten te bieden op Mexx, Schoenenreus, V&D en Macintosch. En ten slotte behoren ook in de zorgsector de problemen nog niet tot het verleden; wij waren begin vorig jaar een van de stille bewindvoerders van een grote Gelderse Thuiszorgorganisatie (STMG) die in de luwte van deze betrokkenheid buiten faillissement kon worden afgewikkeld en wij hielpen een GGZ-instelling met een standstill afspraak met haar financiers, nadat zij in financiële zin uit evenwicht was geraakt. Allemaal uitdagende en hoog geprofileerde zaken, waar ook jonge professionals graag in meewerken.

Mijn vorige kantoor richt zich in toenemende mate op de bovenkant van het internationaliserend grootbedrijf. In de mate waarin wij daar als superspecialisten in meegaan, verschralen onze jachtgronden. Wij lopen niet weg voor megazaken zoals in het verleden onze rol bij AEX-fonds KPNQwest en bij de HSL-Zuid problematiek, maar wij mikken met onze propositie nadrukkelijk op de mid-market deals, de zaken met een waarde- en omzetrange van tussen de tien miljoen en honderd miljoen euro. Daar zit wat ons betreft de kern van de dynamiek en niet bij de blue chips. Omdat vanuit deze ambitie onze kostenbasis lager is dan die van de ons omringende grote of internationale kantoren, sluiten onze tarieven beter aan op de gebruikelijke beloning voor curatoren en onderzoekers. Als bijkomend voordeel kunnen wij onze commerciële diensten aanbieden met een bescheidener prijskaartje.

U heeft het kantoor samen met Ruben Leeuwenburgh en Richard Le Grand opgericht. Vanwaar deze samenwerking?

Naast een gedeelde visie op de marktmogelijkheden en de beoogde hoge kwaliteit van ons werkproduct kunnen wij het ook persoonlijk goed met elkaar vinden. Wij denken dat een vertrouwensvolle samenwerking, die gericht is op elkaars professionele en persoonlijke ontwikkeling, cruciaal is voor een duurzaam samenwerkingsverband van professionals. Het is bovendien onze inschatting dat wij vanuit de huidige setting onze ondernemingsrechtelijke diensten duurzaam kunnen blijven aanbieden vanuit de mooie stad Rotterdam.

Wat wilt u bij uw kantoor bereiken?

Wij delen met elkaar de gedrevenheid om onze klanten op een uitstekende manier te helpen met het oplossen van onoverzichtelijk grote problemen, het beschermen van hun reputatie en het benutten van kansen in een dynamische en risicovolle omgeving. Dat geldt net zozeer voor onze Office Manager Esther Kluit, als voor onze compagnons, onze faillissementsmedewerkster Tamara Oorschot en niet minder voor onze industry veteran mr. Cora van Steenderen, die als of counsel adviseur aan kantoor verbonden is. Ons kantoor beoogt een klimaat te scheppen waarin professionals zich senang voelen, op elkaar betrokken zijn, zich kunnen onderscheiden en de zin kunnen ervaren van het samen en op een voortreffelijke manier helpen van onze klanten. Dat laatste zelf en een ander met regelmaat te kunnen (laten) ervaren, dat zou ik graag willen bereiken.

Wat maakt een nichepraktijk zo interessant?

Focus is doorgaans de kracht van een groep specialisten zoals de onze. Ook verwachten wij aanzienlijk minder last te hebben van het niet kunnen bijstaan van onze (potentiële) klanten in verband met conflicterende belangen, hetgeen ons in de oude omgeving af en toe lelijk dwarszat. Ook het aanpassingsvermogen van een team gelijkgestemden lijkt mij een pre. Wij verwachten overigens best wat drastische marktveranderingen doordat met name de grotere bedrijven niet meer zullen willen betalen voor de opleiding van jonge advocaten. Maar ook door nieuwe toetreders zoals de Big 4, de uitgevers, detacheringsbureaus en de komst van kantoren als de onze, verandert de markt. En bovendien staat de digitalisering niet stil en zal dit naar onze verwachting via modelvorming en intelligent datagebruik leiden tot het verschuiven van de vraag naar juridische diensten. Ons kantoor loopt voorop op het gebied van het ontwikkelen van een digitaal dashboard voor de beoordeling van de effectiviteit van de inzet van faillissementscuratoren, en ook bij het project KEI (digitalisering van de rechtspraak) zijn onze mensen via een pilot vroegtijdig betrokken.

Waar staat u over 10 jaar?

Over tien jaar zal ik, om met Ontvanger der Rijksbelastingen Arie van Eijsden te spreken, een optimist met ervaring zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven