De (hoofd)regels van ‘pensioen bij fusies & overnames’ zijn niet zo moeilijk. De overkomende werknemers houden hun bestaande arbeidsvoorwaarden én pensioenregeling. Tenzij de overnemende partij (c.q. verkrijgende werkgever) vóór de overname aan deze werknemers ook eenzelfde aanbod doet tot het sluiten van een pensioenovereenkomst, zoals die bij de verkrijgende werkgever reeds van toepassing is. Ook wanneer deze ‘slechter’ is dan de bestaande pensioenregeling die ze nu hebben. Daarnaast kunnen bij cao nadere regels zijn gesteld in het geval van fusie of overname. En, de deelname aan een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds gaat altijd voor. Dat kan dus ook betekenen dat de overkomende werknemers verplicht moeten gaan deelnemen aan deze pensioenregeling. Let daar dus goed op!
Onlangs oordeelde de rechtbank Oost-Brabant nog in een dergelijke situatie. Ondanks ‘goede argumenten’ van de vakbond dat het een vooropgezet plan was om de werknemers een slechtere pensioenregeling te geven inclusief nog een verlies van voorwaardelijke VPL-rechten, werden de vorderingen van de vakbonden afgewezen en kregen de overgekomen werknemers gewoon de nieuwe pensioenregeling (ECLI:RBOBR:2024:2514).
Inzicht
Vaak blijkt dat er pas na de overname goed inzicht is in de kosten van beide pensioenregelingen. Niet alleen op het moment van de overname, maar ook voor de jaren daarna. Pensioen gaat immers over lange termijn. Beter is dan ook om vóór de overname beide regelingen goed te analyseren en te bekijken wat passend is voor de combinatie. En daarbij ook rekening te houden met het personeelsverloop, dat vaak aanzienlijk groter is na de overname dan daarvoor, en hoe de groei van personeel plaatsvindt.
Omdat juist bij een fusie of overname vele keuzes gemaakt kunnen c.q. moeten worden, kan hiermee ‘gespeeld’ worden. In de aangehaalde zaak werd eigenlijk een lege BV opgetuigd in het kader van een verdere integratie van diverse bedrijfsonderdelen. Door in deze BV de pensioenregeling te doen zoals gewenst, konden geruisloos alle werknemers onder de werking van die pensioenregeling worden gebracht.
Wet Toekomst Pensioenen
Met de WTP moeten vóór 2028 alle pensioenregelingen worden aangepast. Maar inmiddels blijkt dat toch ook een substantieel deel van de pensioenregelingen níet wordt aangepast. Daarnaast zijn bedrijfstakpensioenfondsen zeer actief en verscherpen hun verplichtstellingsbesluiten. Nieuwe werknemers nog beter helpen bij het maken van een keuze omtrent waardeoverdracht, moet ook onderdeel zijn van het plan in het kader van de fusie of overname.
Uitzonderingen
Daarnaast blijkt vaak dat er vele uitzonderingen zijn. Op de eigen bijdrage, aanvullende regelingen of er is nog een ‘groepje’ oud-werknemers met een andere, altijd betere en dus duurdere regeling. Integratie en aanpassing vergt dan forse compensatie, zeker wanneer het gaat om oudere werknemers die vlak voor pensioendatum zitten. Los van de discussies die juist in een periode van beoogde integratie niet wenselijk zijn.
Kortom, graaf wat dieper in het pensioen bij fusie & overnames dan de eerste laag hoofdregels. Er is veel winst te behalen en ‘verlies’ te voorkomen!