PG gaat cassatie in belang der wet instellen over procesafspraken

De procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad is van plan cassatie in het belang der wet in te stellen over ‘procesafspraken’ tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging van de verdachte. De PG wil de Hoge Raad voorleggen of procesafspraken rechtmatig zijn.

Delen:

PG bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt (foto Piet Gispen)-7175961d
PG bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt (foto: Piet Gispen)

Procesafspraken zijn afspraken tussen het OM en de verdediging over de omvang en het verloop van de strafprocedure. Het gaat dan bijvoorbeeld om de afbakening van het opsporingsonderzoek door de officier van justitie en het beperken van onderzoekswensen (zoals getuigenverhoren) door de advocaat.

Kortere procedures

Het OM liet in 2019 weten in te gaan zetten op meer procesafspraken om de duur van gerechtelijke procedures te verkorten. Dat ging niet meteen goed – in de Cymbal-zaak werden OM en verdediging verrast door een hoger uitgevallen strafoplegging –, maar onlangs hebben de rechtbanken Limburg en Rotterdam in een drietal zaken uitspraak gedaan overeenkomstig de gemaakte procesafspraken. Een “gouden kans”, noemde een officier van justitie dat in het recentste nummer van OM-blad Opportuun.

Geen consensus

Maar over de rechtmatigheid van procesafspraken heerst nog geen consensus. “Omdat een wettelijke regeling over procesafspraken ontbreekt, is niet duidelijk of, en zo ja, onder welke voorwaarden, het maken van procesafspraken toelaatbaar is”, laat de PG weten. Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz liet recent aan de Tweede Kamer weten een dergelijke wettelijke grondslag niet nodig te vinden. Hierover zal de Hoge Raad hopelijk duidelijkheid gaan scheppen.

Voor de zomer helderheid

De vordering tot cassatie in het belang der wet wordt vóór de zomer verwacht. Daarin zal ook om een oordeel worden gevraagd over de toelaatbaarheid van vonnisafspraken, gezamenlijke afdoeningsvoorstellen van de officier van justitie en de verdediging aan de rechter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven