Pieter van der Kruijs: het grote geld of toch ook ietsepietsie de samenleving

Delen:

Pieter van der Kruijs is vooral bekend als de advocaat van de zwemleraar Benno L. Daarmee verloor hij zeker 20 procent van zijn klanten. Hij was immers “de kutadvocaat van die vieze vuile pedo”. Nu, na 43 jaar advocatuur, stopt hij met werken en blikt terug op zijn studententijd.

‘Pieter van der Kruijs, strafrechtadvocaat’, zo ging ik de laatste tien jaar door het leven. Daarvoor was ik aan een kantoor van zes advocaten verbonden. Het kantoor droeg (en draagt nog) mijn naam, gewoon omdat strafrecht de meeste publiciteit oplevert en ik een geboren en getogen Bosschenaar ben waar het kantoor was gevestigd. Ik ben in Den Bosch geboren in 1949 en ik studeerde aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen vanaf 1969 tot 1974. Ik ben een paar jaar daar wetenschappelijk medewerker geweest en liet mij daarnaast in 1976 als advocaat beëdigen. Vanaf 1977 was ik voltijds advocaat.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn studie is ondertussen ruim 45 jaar geleden. Ik heb er eigenlijk geen slechte herinneringen aan behalve misschien dat het eerste en tweede deel van het kandidaatsexamen steeds moest worden gedaan aan het eind van het studiejaar waardoor studie daarvoor veelal te lang werd uitgesteld.

Wat was uw meest en minst favoriete vak en waarom?
Rechtsfilosofie was toen mijn minst favoriete vak omdat ik, achteraf beschouwd, daarvoor veel te weinig basis had. Mijn idee is dat veel eerder met (rechts)filosofie zou moeten worden begonnen omdat dit vak juist leert zelfstandig te denken. Toen vond ik dat vooral moeilijk.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Voor de linksige groep studenten waartoe ik destijds hoorde waren Hulsman, Hoefnagels en later, Bianchi de grote voorbeelden.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Zoals hiervoor gezegd zou ik de beginselen van filosofie een veel prominenter plek geven. En ik zou veel meer aandacht willen voor mediation en herstelrecht.

Wat zou u de huidige generatie studenten willen meegeven?
Je kunt in ons vak gaan voor het grote geld, het vergroten van het ego en wat daar zo bij hoort. Toch is er een vraag interessant, namelijk of je bijdraagt aan een ietsepietsie beter draaien van de samenleving, althans dat je je dat met enige regelmaat afvraagt. De zaken spelen zich af in het Paleis van Justitie, alsof er een aristocratie huist die recht spreekt over de argeloze burger. Ik zou het fijn vinden als een jongere generatie streeft naar een nieuwe naam, bijvoorbeeld Het Huis van het Recht.

Pieter van der Kruijs is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven