Poging tot moord op advocate: acht jaar cel

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechtbank Den Haag
Foto: Rechtbank Den Haag

Voor het medeplegen van een poging tot moord op een advocate heeft de rechtbank Den Haag twee Amsterdammers van 21 en 22 veroordeeld tot respectievelijk acht jaar en acht jaar en drie maanden celstraf. De derde verdachte is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Degene die daadwerkelijk gestoken heeft, de ‘man met het hoedje’ − volgens de rechtbank vermoedelijk een vijftienjarige − is niet opgespoord.

De advocaat had eind september 2017 een afspraak over een echtscheiding met een potentiële cliënt op haar kantoor in Zoetermeer. Na een kort gesprek werd ze zonder aanleiding door de man neergestoken. Ze raakte daarbij ernstig gewond aan haar gezicht en hoofd. Wat het motief was voor de steekpartij is nooit duidelijk geworden.

Opdracht

Volgens de rechtbank heeft de 21-jarige man de opdracht om de advocate te steken aangenomen en uitgezet. De 22-jarige man – die een jaar jeugddetentie kreeg voor zijn aandeel in het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012− regelde onder meer het vervoer en is meegegaan naar Zoetermeer. Hij kreeg een hogere straf omdat hij ook werd veroordeeld voor verboden wapenbezit, mishandeling en belediging. Voor het bewust en nauw samenwerken van de derde verdachte met de anderen is geen bewijs. Hij is alleen als chauffeur opgetreden.

Gewetenloos

De rechtbank acht poging tot moord bewezen. De mannen maakten een weerzinwekkend plan en zijn op pad gegaan om de advocate op levensgevaarlijke wijze te verwonden. Hierbij gingen ze professioneel en gewetenloos te werk. “Doel van het plan was om het slachtoffer te verminken. Daarbij hebben de verdachten bewust geaccepteerd dat zij het geweld mogelijk niet zou overleven. Dat het slachtoffer niet is overleden is zeker niet aan de verdachten te danken geweest”, aldus de rechtbank.
De advocate liep blijvend letsel op en is als gevolg van de aanval gestopt met haar praktijk.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Rijksoverheid zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top