Prijzen en praktijken geneesmiddelenfabrikanten onder de loep

Er is geen direct verband met de pandemie aan te wijzen, maar toch is het opvallend hoeveel aandacht fabrikanten van geneesmiddelen recent krijgen van mededingingsautoriteiten. In Nederland houdt de ACM zich bezig met de markt van de ‘biosimilars.

Delen:

In Nederland houdt de ACM zich al langer bezig met de toegang tot de markt van zogenoemde biosimilars en onderzoekt zij of fabrikant Leadiant misbruik maakt van een machtspositie door excessieve tarieven te rekenen. De Europese Commissie heeft onlangs van Aspen toezeggingen gekregen gericht op de verlaging van de prijzen van kankermedicijnen. Daarnaast is ze recent een onderzoek gestart naar Teva, die concurrenten zou proberen dwars te zitten met strategische registraties en lastercampganes.

De toekomst van biosimilarmarkten in Nederland krijgt al enige tijd veel aandacht van de ACM. Op 19 april organiseert zij er zelfs een webinar over. De ACM juicht de komst van biosimilars, de generieke varianten van biologische geneesmiddelen, toe. Die zorgen immers doorgaans voor lagere prijzen nadat de octrooien voor de ‘originators’ verlopen zijn. Vorig jaar heeft de ACM onderzoek gedaan  naar de praktijken van AbbVie na afloop van het octrooi op Humira, een middel dat onder andere bij reumatische aandoeningen wordt voorgeschreven. De ACM vermoedde dat AbbVie haar positie op het middel op mededingingsverstorende wijze probeerde te behouden, bijvoorbeeld door kortingen met ziekenhuizen af te spreken die zouden leiden tot exclusieve afname van Humira en de overstap naar biosimilars zouden bemoeilijken. AbbVie beloofde beterschap en geen verplichtingen meer op te nemen in commerciële contracten om exclusief bij AbbVie in te kopen of bepalingen met een soortgelijk effect. De ACM heeft aangegeven hierop toe te gaan zien.

Het is de vraag of Teva soortgelijke toezeggingen moet gaan doen aan de Europese Commissie of dat zij wellicht zelfs een hoge boete tegemoet kan zien. Begin maart heeft de Commissie aangekondigd een onderzoek te zijn gestart naar mededingingsbeperkende praktijken van Teva. Het betreft het ‘blockbuster’-medicijn Copaxone, gebruikt bij multiple sclerose. Het octrooi verliep in 2015 en het vermoeden is dat Teva er veel aan deed om de toegang van concurrerende generieken te vertragen. Bijvoorbeeld door strategische nieuwe ‘divisional patents’ aan te melden en zelfs door communicatiecampagnes op te zetten waarmee concurrerende producten in een kwaad daglicht werden gesteld. In die campagnes zou zijn gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s omtrent het gebruik van concurrerende producten, zelfs nadat die al zijn toegelaten door de bevoegde autoriteiten.

Toezeggingen om aan een boete te ontlopen volstonden wel voor Aspen, fabrikant van enkele kankermedicijnen. Aspen moet haar prijzen de komende tijd verlagen met 73 procent. Die toezegging volgt na lang onderzoek naar de hoogte van de door Aspen gerekende prijzen. De Commissie meende dat die prijzen excessief waren na geleidelijke prijsstijgingen vanaf 2012, vaak met honderden procenten. Dat leidde in de ogen van de Commissie tot buitensporige winsten, ook in vergelijking met vergelijkbare ondernemingen in de sector. De prijzen zouden zo’n driehonderd procent hoger liggen dan de kosten. De Commissie begeeft zich hier wel op glad ijs. Hoe is een redelijke winstmarge op geneesmiddelen te bepalen? En wanneer zijn kosten voor ontwikkeling en onderzoek terugverdiend?

De ACM houdt zich waarschijnlijk ook al enige tijd met deze vraag bezig. Vorig jaar kondigde zij aan het onderzoek naar het geneesmiddel CDCA-Leadiant voort te zetten. Ook hier is de vraag of er excessieve tarieven zijn gerekend en als gevolg daarvan misbruik van machtspositie is gemaakt. Ook hier heeft uitgebreid onderzoek plaats gevonden naar de prijs en de kosten van het middel en de doorgevoerde prijsverhogingen. De behandeling van een patiënt kost volgens de ACM 153.000 euro per jaar.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven