Private equity en kartelboetes

Delen:

Op 30 december vorig jaar maakte ACM bekend dat zij 3 investeringmaatschappijen heeft beboet in een kartelzaak. De boetes liggen tussen € 450.000 en € 1.500.000. Het is een primeur voor ACM.

Gelet op de ontwikkelingen in Brussel, onlangs werd Goldman Sachs nog beboet, is het geen verrassing dat ook ACM private equity huizen onder de loep neemt in kartelzaken.

Let wel: private equity huizen krijgen de kartelboetes niet opgelegd omdat zij zelf deelnamen aan het kartel maar omdat een portfolio-onderneming dat deed. Meestal weten de private equity huizen niet eens dat een portfolio-onderneming het met de mededingingsregels niet zo nauw neemt.

De kartelboetes worden opgelegd op grond van het mededingingsrechtelijke leerstuk van ‘de economische eenheid’. De gedachte is dat iedere onderneming die ‘beslissende invloed’ heeft gehad in een kartelonderneming ten tijde van de kartelgedraging mede-aansprakelijk kan worden gehouden voor de boete, omdat er op dat moment sprake was van een economische eenheid tussen de betrokken entiteiten. En die beslissende invloed wordt snel aangenomen op basis van het hebben van een meerderheid van de stemrechten, maar ook al op basis van het hebben van belangrijke veto’s, waaronder die ten aanzien van de benoeming van senior management, budget en business plan.

Private equity huizen worden in kartelzaken aldus op dezelfde manier behandeld als moedermaatschappijen die aan de top van een groep van ondernemingen staan. Ook moedermaatschappijen oefenen in dochterondernemingen doorgaans beslissende eenvloed uit. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen moedermaatschappijen en private equity huizen en de relatie die zij hebben met dochtermaatschappijen respectievelijk portfolio-ondernemingen. Wat ACM betreft lijken die verschillen echter niet van belang voor de beboeting van kartels.

Private equity huizen hebben er een reden bij zich er van te gewissen dat naleving van de mededingingsregels hoog op de agenda staat bij hun portfolio ondernemingen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven