Rechtbank Amsterdam blijft gericht op oplossing

Delen:

Foto Geert Snoeijer

De Rechtbank Amsterdam gaat door met Gericht Op Oplossing (GOO), een nieuwe vorm van geschilbeslechting in civiele zaken De optie wordt als vaste mogelijkheid toegevoegd aan het repertoire van de Rechtbank Amsterdam.

Bemiddeling

Met Gericht Op Oplossing (GOO) kunnen partijen kiezen voor bemiddeling bij hun civiele geschil. De rechtbank Amsterdam begon hiermee twee jaar geleden als proefproject. Dat is een succes gebleken: meer dan de helft van de GOO-zaken eindigde in een schikking. Om voor een GOO-behandeling in aanmerking te komen moeten partijen écht tot een oplossing willen komen. Van hen, maar ook van hun advocaten, wordt een oplossingsgerichte houding verwacht. Alleen dan is succes mogelijk.

Belangen in kaart brengen

Tijdens de zitting brengen alle procespartijen eerst de belangen in kaart. Vervolgens wordt onder begeleiding van de rechter door partijen gezocht naar oplossingen. De rechtbank geeft partijen meer tijd voor de behandeling. Het verschil met ‘klassieke’ mediation is dat de rechter uiteindelijk ook een beslissing kan nemen indien partijen er niet uitkomen.

Onwrikbare principes

De Amsterdamse rechter Jan van den Hoek heeft positieve ervaringen met de GOO- aanpak. Over één van zijn zaken zegt hij: “Er kwam na vijf uur volledige overeenstemming. Men bleek zelfs bereid van onwrikbare principes af te stappen. Ik had vooraf niet verwacht dat er een oplossing in overleg mogelijk was.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven