Rechter mag niet e-mailen via Outlook

Delen:

Corien Prins
Corien Prins. Foto Chantal Ariëns

Rechters moeten geen inhoudelijke e-mails versturen via Outlook of andere publieke systemen. Doen ze dat toch, dan handelen ze in strijd met de kernwaarden van de Rechtspraak. Dat betoogt prof. mr. Corien Prins in het Nederlands Juristenblad (NJB) van vrijdag 6 januari 2017. Prins is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en hoogleraar informatierecht in Tilburg.

Rechters en griffiers moeten processtukken in een beveiligde omgeving versturen met het REP-beveiligingsprotocol. Ook moeten ze e-mailen via een beveiligd systeem. Maar dat doen ze lang niet allemaal altijd, schrijft Prins. “De realiteit van alledag is dat binnen de rechterlijke macht werk wordt verzet met behulp van de smartphone, ipad of de eigen laptop,” schrijft Prins. Zo creëren rechters een datalek volgens artikel 43a van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Prins vraagt hier aandacht voor omdat de rechtspraak kwetsbare dossiers met gevoelige gegevens behandelt. “Dergelijke gegevens mogen niet op straat komen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven