Rechter mag niet e-mailen via Outlook

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Corien Prins
Corien Prins. Foto Chantal Ariëns

Rechters moeten geen inhoudelijke e-mails versturen via Outlook of andere publieke systemen. Doen ze dat toch, dan handelen ze in strijd met de kernwaarden van de Rechtspraak. Dat betoogt prof. mr. Corien Prins in het Nederlands Juristenblad (NJB) van vrijdag 6 januari 2017. Prins is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en hoogleraar informatierecht in Tilburg.

Rechters en griffiers moeten processtukken in een beveiligde omgeving versturen met het REP-beveiligingsprotocol. Ook moeten ze e-mailen via een beveiligd systeem. Maar dat doen ze lang niet allemaal altijd, schrijft Prins. “De realiteit van alledag is dat binnen de rechterlijke macht werk wordt verzet met behulp van de smartphone, ipad of de eigen laptop,” schrijft Prins. Zo creëren rechters een datalek volgens artikel 43a van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Prins vraagt hier aandacht voor omdat de rechtspraak kwetsbare dossiers met gevoelige gegevens behandelt. “Dergelijke gegevens mogen niet op straat komen.”

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top