Royal Leerdam in Nederlandse handen (Houthoff)

Het Anders Invest Industrie Fonds neemt glasproducent Royal Leerdam over van de Amerikaanse eigenaar Libbey Glass. Daarmee is Royal Leerdam, dat al bijna 150 jaar glas maakt en tot de top 5 van Europa behoort, weer in Nederlandse handen.

Delen:

Adviseurs Anders Invest: Vriman M&A Lawyers (Freek Eveleens Maarse, Bas Mees, Jan Vriesendorp, Marius Ankum, Koos Tindemans, Marieke van der Lande, Pieter-Bas den Brave, Joost Kuipers, Nathan Hoeffnagel, Julien Latreille, Selene Snippe)

Adviseurs Libbey Glass LCC: Houthoff (Paul de Vries, Richard Witvliet, Erik Teijgeler, Eveline Labohm, Emma Hobma, Lisa Stefels), Latham & Watkins, Cuatrecasas, EY

Paul de Vries, dealmaker voor Houthoff:Libbey, onze cliënt en de verkopende aandeelhouder, is een van de grootste tafelglasproducenten van de wereld. Royal Leerdam draagt het predicaat Koninklijk en telt na de fusie in 2005 met Portugese glasmaker Crisal meer dan zeshonderd werknemers. De helft daarvan werkt in de fabriek in Leerdam. Waar Libbey in Amerika een begrip is binnen de glazenmarkt, is Royal Leerdam dat juist in Europa.
De ontvlechting van Royal Leerdam en Crisal uit de Libbey Groep was juridisch bezien onder meer uitdagend door de invulling van de zogeheten transactional service agreements. Deze overeenkomsten omvatten verschillende operationele overgangsafspraken en vormen als zodanig de brug tussen de papieren juridische praktijk en de operationele werkelijkheid. De carve-out was juridisch evenzeer uitdagend, doordat de transactie veel raakvlakken had met verschillende jurisdicties. Zo moesten Royal Leerdam en Crisal uit de bestaande financieringsstructuur van de Libbey Groep in Amerika worden ontkoppeld, vond er in Nederland en Portugal een interne herstructurering plaats om de verkoop te vergemakkelijken en liep tegelijkertijd nog een adviestraject bij de ondernemingsraad van Royal Leerdam. Kortom, een bijzondere internationale en technische deal met een Nederlandse tint. Met als mooie afsluiter de oprechte dankberichten die aan het einde van het traject volgen vanuit Libbey, het betrokken management, de andere betrokken adviseurs en de kopende partij. Je werkt als team ten slotte een aantal maanden intensief en met al deze betrokkenen naar een gezamenlijk eindresultaat waar iedereen blij mee is. Dat blijft toch iedere keer weer bijzonder en maakt ons werk ook zo leuk.”

Richard Witvliet, dealmaker voor Houthoff: “Onze cliëntrelatie met Libbey gaat terug naar ver voor deze verkoop. Om die reden waren er ook al goede banden met het management en was er een goed begrip van de business. Zo was Houthoff co-counsel in het complexe Chapter 11-herstructureringsproces dat door Libbey in 2020 is gestart. We denken dat we door onze internationale ervaring in de M&A- en financieringspraktijk en onze langdurige relatie met Libbey goed in staat zijn geweest om de belangen van Libbey en de Nederlandse business te waarborgen.
Met Anders Invest is een meer dan kundige koper gevonden die Royal Leerdam en Crisal naar nieuwe hoogten zal brengen. Volgens de plannen van de koper zullen er de komende drie tot vijf jaar miljoenen euro’s in Royal Leerdam worden geïnvesteerd om te verduurzamen. Zo zullen er in Portugal energiezuinigere ovens worden geplaatst. In Nederland zal geld worden gestoken in extra capaciteit voor het persen van glas, waardoor een gevarieerder aanbod van glasproducten kan worden gemaakt. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de overname Royal Leerdam ten goede zal komen. Mooi om te zien dat na een moeilijke Chapter 11-periode, getriggerd door een plotselinge dip in de glasverkoop aan de horeca, Libbey zich kan gaan focussen op haar Amerikaanse thuismarkt en er weer een mooie toekomst voor Royal Leerdam gloort.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven