Sofia Ranchordás (Tilburg University) over soft skills

Sofia Ranchordás studeerde af in 2009, en nu, vijftien jaar later, hield ze haar oratie als hoogleraar bestuursrecht aan Tilburg University., en wel over 'bestuurlijke blindheid'. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Sofia Ranchordas 'toen'

Sofia Ranchordás (38) studeerde in 2009 aan de Universidade Catolica Portuguesa en Universiteit Utrecht en studeerde af cum laude op Law and Economics en rechtsgeleerheid. In 2014 promoveerde ze cum laude aan Tilburg University. Nu werkt zij als hoogleraar bestuursrecht bij Tilburg University.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik heb geweldige herinneringen aan de colleges van insolventierecht. Die waren altijd ’s avonds, dus iedereen was heel moe van de lange dagen, maar we keken altijd ernaar uit. De docent was zeer ontspannen, vertelde hilarische verhalen en mijn klasgenoten deelden altijd chocolaatjes en andere snoepjes tijdens het college. 

Mijn slechtste herinnering was het tentamen micro-economie in mijn master Law and Economics aan de Universiteit Utrecht. Ik vond het ontzettend moeilijk omdat ik sommige vragen niet begreep en ik dacht dat ik het vak niet zou halen. Dat vond ik jammer want ik vond micro-economie zeer interessant. Gelukkig ging het goed maar ik vond het vak heel stressvol. 

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Erfenisrecht was mijn minst favoriete vak. Over het algemeen heb ik een voorkeur voor publiekrechtelijke vakken en ik vond de stof niet interessant. 

Mijn favoriete vak was mededingingsrecht. De docent was zeer inspirerend en gaf zeer duidelijke en goed gestructureerde colleges. We moesten veel jurisprudentie lezen en opdrachten doen voor de werkcolleges, maar dat vond ik juist interessant omdat je altijd interessante voorbeelden had over de gedoceerde stof. Ik wilde daarna advocaat worden op dit gebied en ik heb ook een tijdje gewerkt bij een groot kantoor op het gebied van EU en mededingingsrecht. 

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik was zeer geïnspireerd door het werk van Karen Yeung en haar boek (samen met Bronwen Morgan) over regulering. We hebben elkaar ontmoet in 2018 op een conferentie en we begonnen samen te werken. Samen hebben we het genoemde boek herschreven en de tweede editie van dit boek verschijnt in oktober dit jaar. 

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Het lijkt me belangrijk om meer aandacht te besteden aan schrijf- en spreekvaardigheden en soft skills (hoe je met mensen omgaat, empathisch bent met cliënten, enzovoort). Ik zou een vak over deze skills hebben toegevoegd aan het curriculum. Dit is vooral belangrijk omdat soft skills onderdeel zijn van onze kracht als mensen. AI kan ons nog niet daarin vervangen. 

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?

Sofia Ranchordás ‘nu’

Wees nieuwsgierig, wees lief tegen je klasgenoten en docenten en stap uit je comfortzone. Praat met jongere en oudere mensen, vooral als ze andere achtergronden hebben, lees artikelen en boeken uit andere gebieden en probeer te wonen in een ander land tijdens of na je studie. Als je uit je ‘bubble’ stapt, dan voel je je misschien ongemakkelijk en je kunt tijdelijk minder goed presteren, maar uiteindelijk word je er rijker van.

Sofia Ranchordás is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven