Sportbonden en kartels

Delen:

Eind vorig jaar heeft de Europese Commissie een voor de sportwereld belangwekkend besluit genomen. Aanleiding hiervoor was een klacht van twee schaatsers tegen de Internationale Schaatsunie, de ISU. Dat besluit is zeer onlangs gepubliceerd en is van groot belang voor sporters die van hun sport moeten leven.

De zaak werd aangezwengeld door langebaanschaatser en Olympisch kampioen Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt. Zij wilden meedoen aan een nieuw schaatsevent in Dubai, waar shorttrackers het op zouden nemen tegen langebaanschaatsers op een 220-meterbaan: de Icederby. De organisatie van dat event had hoge start- en prijzengelden in het vooruitzicht gesteld. Maar de ISU stak er een stokje voor. Op basis van de zogenoemde Eligibility Rules van de ISU, stelde de ISU schaatsers die bij de ISU en de bijbehorende nationale bonden, waaronder de KNSB, waren aangesloten een life time ban in het vooruitzicht als zij aan de Icederby mee zouden doen.

Het gevolg zou zijn dat betrokken schaatsers niet meer mee konden doen aan toernooien georganiseerd onder auspiciën van de ISU, zoals Europese en Wereldkampioenschappen. Einde oefening zou dat dus betekenen. De ISU gaf als uitleg dat het event in Dubai te veel inmenging van de gokindustrie zou ondervinden, wat de sport zou schaden. Maar de Europese Commissie stelde vast dat het de ISU er met name om ging met ISU concurrerende organisaties te weren, ten koste van de commerciële belangen van schaatsers. Hiermee was sprake van een besluit van een ondernemersvereniging die de mededinging verstoorde aldus de Commissie, in strijd met het kartelverbod.
Sport en mededingingsrecht blijft een boeiende combinatie. Dopingregels zijn mededingingsbeperkend, maar toelaatbaar om de sport te beschermen. Regels die sporters zonder duidelijke rechtvaardiging verbieden om mee te doen aan wedstrijden georganiseerd door concurrerende bonden zijn dat niet. ISU gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie. Vooralsnog zijn sportbonden die geen concurrentie wensen gewaarschuwd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven