Steeds minder minderjarige verdachten komen voor de rechter

Het aantal minderjarigen dat als verdachte van een misdrijf voor de rechter komt, neemt af. Volgens de Raad voor de rechtspraak behandelde de rechter vorig bijna 5.800 zaken met een minderjarige verdachte, terwijl dat er vijf jaar geleden nog ruim 6.800 waren.

Delen:

Steeds minder minderjarige verdachten komen voor de rechter
Foto: Dmitrii Bardadim/Pixabay

De daling van misdrijfzaken met een minderjarige verdachte die dit jaar te zien is, is ongeveer gelijk aan de daling (door corona) van het totale aantal behandelde zaken. Tot en met november van dit jaar behandelde de rechtbanken bijna 4.600 misdrijfzaken met een minderjarige verdachte. Daarmee blijft het aantal zaken dit jaar procentueel gelijk aan vorig jaar. De daling zet al enkele jaren gestaag door en is in heel Europa te zien.

Niet is onderzocht waarom 18-minners minder worden berecht voor misdrijven, waaronder diefstal, mishandeling en openlijke geweldpleging. Volgens jeugdrechter Susanne Tempel kan een oorzaak zijn dat jongeren tegenwoordig veel achter de computer zitten en minder op straat rondhangen.

Overtredingen

Het aantal overtredingen, zoals te hard rijden op een brommer, vissen zonder vergunning of het overtreden van coronaregels, schommelt sterk – maar ook dat laat sinds vijf jaar een daling zien. Zo behandelden kantonrechters in 2019 bijna vierduizend overtredingen door minderjarigen. In 2015 waren dat er bijna 5.500. Wel zijn er in 2020 (als gevolg van de coronacrisis) veel minder kantonzittingen geweest, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan.

Moord en doodslag

De Raad voor de rechtspraak noemt het wel ‘opvallend’ dat het aantal minderjarigen dat schuldig is bevonden aan moord en doodslag, of een poging daartoe, de laatste jaren lijkt te stijgen. In 2015 halveerde het aantal zaken ten opzichte van 2010 (van 98 naar 50 zaken). Die dalende trend zette zich door tot 2016 (toen 26 minderjarigen schuldig waren aan één van deze delicten). De afgelopen jaren is echter weer een stijging zichtbaar. In 2019 zijn 49 minderjarigen door de rechter schuldig bevonden aan moord, doodslag of een poging daartoe. Eind november van dit jaar stond het aantal op 46.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven