Sterke daling medische tuchtzaken in 2020

In 2020 zijn er 1.028 klachten bij de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg ingediend. Dit zijn er 487 (-32%) minder dan in 2019. Deze forse daling houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de Covid-19-pandemie.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De daling van het aantal tuchtzaken laat zich mogelijk verklaren doordat het aantal medische (be-)handelingen in Nederland sterk is afgenomen door de afgeschaalde reguliere zorg. Ook zijn er in 2020 weinig klachten ingediend die corona-gerelateerd zijn. 

Van de in 2020 behandelde klachten kwamen er 504 op zitting en werden er 998 in raadkamer afgehandeld. Gedurende de procedure in eerste aanleg vond in 307 zaken een mondeling vooronderzoek plaats. Tijdens of na het mondeling vooronderzoek werden 110 klachten ingetrokken.

Bij of na behandeling op zitting werden 12 klachten ingetrokken. In de zaken waarin uitspraak werd gedaan werden door de tuchtcolleges 152 klachten gegrond verklaard. Bij de gegrondverklaring werd in 13 zaken geen maatregel opgelegd, in 74 zaken een waarschuwing, in 41 gevallen een berisping, werd in 14 zaken een (al dan niet voorwaardelijke) schorsing opgelegd en in 10 zaken werd de BIG-registratie van de aangeklaagde doorgehaald. Er werden in 2020 opnieuw geen geldboetes opgelegd.

Van de aangeklaagde BIG-geregistreerden vormden (niet uitputtend) de artsen de grootste beroepsgroep (720), daarna de verpleegkundigen (116), dan de tandartsen (69), vervolgens de gezondheidszorgpsychologen (55), gevolgd door de fysiotherapeuten (14), psychotherapeuten (14), apothekers (6) en physician assistants (5).

Indien de beroepsgroep van artsen (inclusief artsen in opleiding) wordt uitgesplitst levert dit (ook niet uitputtend) het volgende beeld op: aangeklaagd werden 184 huisartsen, 94 psychiaters, 28 internisten, 27 chirurgen, 24 gynaecologen, 20 neurologen, 19 orthopedisch chirurgen, 19 specialisten ouderengeneeskunde, 14 radiologen, 11 KNO-artsen en 10 kinderartsen. De klinisch genetica bleef in 2020 tuchtrechtelijk buiten schot, net zoals de klinisch technoloog, de orthopedagoog-generalist, de bachelor medische hulpverlener en de geregistreerd mondhygiënist.

Afgewacht moet worden of de daling van het aantal tuchtzaken in 2021 zich voortzet of dat het aantal terugkeert naar het gemiddelde oude niveau van rond de 1.500 per jaar.

Bekijk de site voor meer informatie

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top