Strafrechtadvocaat Knoester is beledigingen en bedreigingen zat

Strafrechtadvocaat Job Knoester is geregeld mikpunt van beledigingen en bedreigingen. Inmiddels is de maat meer dan vol, zo laat hij via Twitter weten. De drek die hijzelf over zich heen krijgt, is nog tot daaraan toe. Maar vooral voor zijn omgeving "went het niet".

Delen:

Depositphotos_185794500_S-boze tweets-47eb86c1
beeld: Depositphotos

Al tijdens de inleidende zitting afgelopen vrijdag in de zaak tegen de Leidse turnleraar die wordt verdacht van het wurgen van de veertienjarige Esmee, was het weer raak. Bij Knoester, die de verdachte bijstaat, begonnen de beledigingen binnen te druppelen. Hij besloot er maar eens aandacht op Twitter aan te wijden.

Dikke huid

“Een vieze vuile rat. Dat zou ik zijn”, begint Knoester de serie tweets over het onderwerp. “En dit is de milde variant van beledigingen die na de eerste zitting in de afschuwelijke zaak rond het overlijden van Esmee binnenkwamen. Andere varianten bevatten ziektes of heftige bedreigingen waar mijn kinderen bij betrokken worden.”

Dat zaken als deze veel emoties oproepen vindt Knoester “logisch, onvermijdbaar en invoelbaar”, en dat hij als TBS-advocaat dit soort berichten krijgt doet hem niet zo veel. “Als advocaat met mijn specialisme moet je een dikke huid hebben. Maar ik heb ook een sociale omgeving, familie etc. Voor hen went het niet.”

‘Die monsters en duivels’

Het valt hem op dat dit soort berichten, brieven en telefoontjes de laatste jaren veel gebruikelijker zijn geworden dan ze een jaar of tien geleden waren. Tegenwoordig krijgt hij er soms tientallen per zitting. Hij weet niet waar hij nu bozer om is, schrijft Knoester. “Het gegeven dat mensen − vaak anoniem − grenzeloos hun emoties via het toetsenbord laten wegvloeien of om de manier hoe snel mensen anderen veroordelen.” Als mensen zelf een advocaat nodig hebben draaien ze vaak om als een blad aan een boom. Knoester geeft het voorbeeld van een man die langs de lijn van het voetbalveld telkens weer van hem wilde horen waarom hij “die monsters en duivels” bijstaat, en daar weinig begrip voor kon opbrengen. Maar toen de zoon van de man langdurig in voorarrest zat op verdenking van een straatroof, waren de eerst veel te softe rechters opeens “hardvochtig en streng”.

Laf

Knoester noemt in zijn tweets de zaken rond The Voice of Holland en Johnny de Mol als voorbeelden van gevallen waarin de nuance totaal verdwenen is. Ontkenningen worden niet geloofd. “Sterker: de goegemeente heeft deze mensen grotendeels veroordeeld voor een rechter eraan te pas komt.” Terwijl ook BN’ers voor onschuldig moeten worden gehouden tot het tegendeel bewezen is door een rechter. “Dat snelle veroordelen, of erger beledigen en bedreigen − vaak anoniem − is laf, onbehoorlijk. Eigenlijk ook grensoverschrijdend gedrag.”

Open blik

Tot slot heeft Knoester een dringend advies: “Houd een open blik. Oordeel niet te snel. Beledig en dreig niet.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven