Van der Winkel nieuwe rechtbankpresident Noord-Nederland

Fred van der Winkel (61) wordt de nieuwe president van de rechtbank Noord-Nederland. Hij is door de Raad voor de rechtspraak voorgedragen bij de minister van Justitie en Veiligheid. Zijn benoeming gaat in per 1 december.

Delen:

Van de Winkel nieuwe rechtbankpresident Noord-Nederland
Foto: Raad voor de rechtspraak

Van der Winkel is in Noord-Nederland de opvolger van waarnemend rechtbankpresident Herman van der Meer, die op zijn beurt Maria van de Schepop opvolgde.

De rechtbank heeft een roerige periode achter de rug. Van de Schepop trad in oktober 2019 af na klachten vanuit het personeel over een angstcultuur, onrust over de managementcultuur en gebrekkige communicatie door het gerechtsbestuur. Na het vervangen van de bedrijfsarts, het vertrek van drie managementassisentes, het beëindigen van de kritische columns van rechter Edzard van Weringh en het aftreden van de voorzitter van de integriteitscommissie werd op het interne netwerk Intro geklaagd over een onveilig werkklimaat.

Geschrokken

Na het aftreden van Van de Schepop is Herman van der Meer per 1 januari 2020 benoemd als waarnemend president. Op de vraag of hij geschrokken was over wat hij aantrof bij de rechtbank Noord-Nederland antwoordde hij op 3 maart  2020: “Ja en nee. Ja, in de zin dat mensen me dingen hebben verteld waarvan ik denk: ‘Dat had ik niet zo gedaan’. Nee, in de zin dat er een boel aan de hand is, wat nu eenmaal voorkomt in organisaties. Dat de communicatie tussen de leiding en de medewerkers beter kan. Dat mensen op hun functioneren worden aangesproken, en dat mensen in de omgeving dat zielig vinden, terwijl anderen blij zijn dat een probleem eindelijk wordt aangepakt.”

Van der Meer gaf Berenschot opdracht om onderzoek te doen naar de onrust binnen de rechtbank. Op 2 juni publiceerden de onderzoekers hun rapport, waarin ze concludeerden dat “bij medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland sprake is van een diep in de organisatie geworteld wantrouwen en een vele jaren bestaand gevoel van sociale onveiligheid”. De onderzoekers zeggen dat de rechtbank moet investeren in transparante communicatie en een open cultuur, waarbij een voorbeeldrol verwacht wordt van bestuur en leidinggevenden. Er is volgens Berenschot geen sprake van een angstcultuur.

Kwestie van volhouden

Over het rapport zei Van der Meer: “Het wordt een kwestie van volhouden, ook bij tegenslagen. Het rapport laat zien dat er nog veel te winnen valt. Dat kan motiveren en inspireren om hier snel meters te maken. Daar zijn we ook al een tijdje mee bezig. Het is wel nodig dat het mensen overtuigt om zelf ook hiermee aan de slag te gaan. Alleen dan dringt het even diep in de organisatie door als nu met het wantrouwen het geval is.”

Van der Winkel is president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.  Het wordt binnen de rechtbank Noord-Nederland als een voordeel gezien dat hij het Fries in enige mate beheerst.

Herman van der Meer kan zich na 1 december weer volledig richten op zijn taak als president van het gerechtshof Amsterdam.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven