Vergoedingen na onterecht voorarrest omhoog

Wie onterecht in voorarrest heeft gezeten, krijgt daarvoor voortaan een hogere vergoeding. Dat heeft het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) besloten. Ook advocaatkosten, reiskosten of gederfde werkuren worden ruimer gecompenseerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Vergoedingen na onterecht voorarrest omhoog
Foto: Grant Durr/Unsplash

Voor de nieuwe vergoedingen keek de LOVS naar de ontwikkeling van de consumentenprijsindex – de vergoedingen zijn al jaren niet meer aangepast aan de inflatie. Bij doorrekening blijkt dat de vergoedingen met 22,85 procent kunnen stijgen. Een verblijf in een politiecel (art. 553 Sv) wordt dan met 130 euro vergoed (was 105 euro), een dag in het huis van bewaring met 100 euro (was 80 euro). De standaardvergoeding voor de kosten van rechtsbijstand voor het opstellen, indienen en eventueel toelichten van een verzoekschrift (art. 529, 530 en 533 Sv) is na de verhoging 340 euro (was 280 euro), of het dubbele (680 euro) als een mondelinge behandeling van dat verzoekschrift nodig is.

De nieuwe vergoedingen zijn van toepassing op verzoekschriften die op of na 1 maart 2021 worden ingediend. Ze zijn vastgelegd in de aangepaste oriëntatiepunten en LOVS-afspraken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top