Verlaten juristen Twitter voor Mastodon?

Mastodon, het platform dat geldt als een alternatief voor het door Elon Musk geleide Twitter, kent sinds kort een groep waarin Nederlandse juristen met elkaar in contact kunnen komen. “Hoe meer gebruikers zich aansluiten, hoe beter.”

Delen:

Depositphotos_620879444_S
beeld: Depositphotos

Het platform werd opgericht in 2016, maar beleeft een toestroom van gebruikers sinds de veelbesproken overname van Twitter door Musk, die de als eigenaar van onder meer autofabrikant Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX een vaste plek verwierf in de lijst met rijksten der aarde. Door de ietwat roekeloze wijze waarop hij Twitter kocht – waarbij Musk eerst een astronomisch bod deed, dat vervolgens weer introk en er over en weer met rechtszaken werd gedreigd –, overwogen veel Twitteraars de overstap naar Mastodon, dat sowieso al een netter imago had dan het blauwe vogeltje. Eenmaal de scepter zwaaiend, bleef de miljardair controverse zaaien met een abrupte ontslaggolf en de verwelkoming van eerder verbannen controversiële Twitteraccounts, zoals dat van Donald Trump. Veel mensen nemen nu een toevlucht tot Mastodon (al wordt daarnaast vooralsnog vaak het Twitteraccount bij aangehouden).

Meerdere ruimtes

Veel functionaliteiten zijn vergelijkbaar: een tweet is een toot en een repost een boost.  Tegelijkertijd is Mastodon niet zomaar ‘het nieuwe Twitter’. Sterker, de overstap zal voor de doorgewinterde Twitteraar wel even omschakelen zijn. Die is namelijk eraan gewend dat elke tweet in potentie iedereen bereikt – men bevindt zich er in één grote ruimte, als het ware. Mastodon werkt met verschillende instances ofwel servers. Dat zijn gemeenschappen, toegespitst op specifieke onderwerpen of doelgroepen, bijvoorbeeld kunst (mastodon.art) of Nederlanders (mastodon.nl). Even googelen is vaak de snelste manier om erachter te komen of een bepaalde instance al bestaat.

Mastodon is een gedecentraliseerd platform: elke groep kent een eigen beheerder. Gebruikers worden dus niet onderworpen aan de grillen van een despoot als Elon Musk. Veruit het grootste is de algemene conversatieruimte mastodon.social, dat in het beheer is van oprichter Eugen Rochko. Een ander groot verschil is dat berichten geen extra zichtbaarheid genereren door interacties en algoritmes: in principe staan alle toots onder elkaar en zal de gebruiker gewoon moeten blijven scrollen om relevante informatie mee te krijgen.

Mastodon voor juristen

Benedikt Schmitz, promovendus internationaal privaatrecht en consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zag de ook voor juristen groeiende potentie van Mastodon. Hoogste tijd dus voor een server speciaal voor juristen in Nederland. Overigens betekent een aanmelding via een specifieke groep niet dat je geïsoleerd bent van andere: onderling contact is gewoon mogelijk.

“Nederlandstalige juristen zijn van harte welkom op juristen.social”, laat Schmitz aan Mr. weten. “Mastodon biedt een steeds beter platform om juridische kwesties te bespreken, onderzoek te delen en in gesprek te gaan met mensen uit andere vakgebieden.” Daarom doet hij een oproep aan de doelgroep – die een overlap kent met het bezoekerspubliek van deze site – om zich aan te melden. “Hoe meer gebruikers zich aansluiten, hoe beter de eigen zoekfunctie van juristen.social werkt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven