Wat je nog meer kunt met je rechtenstudie

Als marketeer aan de slag na je rechtenstudie? Ze zijn op een hand te tellen, maar Mathilda Ariëns doet het. Ze werkt nu als marketing- en communicatiemedewerker bij Poelmann van den Broek advocaten in Nijmegen. In deze column vertelt ze hoe ze tot deze keuze is gekomen en wat jij ervan kan leren.

Delen:

Mathilda Ariëns

Keuzes…

Nu ben ik nooit iemand geweest die de gebruikelijke paden heeft bewandeld. Voordat ik afgelopen december mijn masterdiploma in ontvangst nam, heb ik alle hoeken van het Nederlandse schoolsysteem gezien. Ooit begon ik op vmbo-t, waarna de havo volgde, vier jaar hbo en de pre-master.

De keuze voor rechten, kwam zoals bij zovelen, omdat ik niet wist wat ik wilde studeren. Eigenlijk wilde ik graag bij de Politie werken. Dus de logische keuze was om rechten te studeren. Dan had ik alvast de kennis van het strafrecht in mijn zak. Maar hbo-rechten beviel zo goed dat ik wilde blijven. Mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid en stages in de strafrechtadvocatuur zorgden ervoor dat ik door wilde naar de universiteit.

…en nog meer keuzes

Na veel zwoegen en zweten in de coronaperiode mocht ik aan mijn master beginnen. Maar ja, welke? Ik had geen idee wat ik na mijn studie wilde doen en mijn voorliefde voor het strafrecht was inmiddels wat gedoofd. Ik had mijn eigen bedrijf waarin ik blogs schreef voor advocatenkantoren en was secretaris van een studievereniging. Daardoor kreeg ik steeds vaker te maken met het civiele recht. Ik verliet mijn comfortzone en begon aan de master burgerlijk recht. Nog steeds met veel nieuwsgierigheid en interesse, maar het gevoel begon mij te bekruipen dat ik niet zo intensief met het recht bezig wilde blijven zijn na mijn studie. Via de universiteit volgde ik een workshop ‘ik weet niet wat ik wil’ en daaruit kwam naar voren dat ik in ieder geval wel wist, wat ik niet wilde.

Terug naar het begin…

Maar dan. Hoe verkoop je het aan de buitenwereld dat je al acht jaar werkt aan het behalen van je rechtendiploma en er na je studie niets mee wilt doen? Door eerst jezelf te overtuigen. Dus ik begon te zoeken naar een beroep dat aansloot bij mijn brein dat snakte naar creativiteit en mijn hart naar sociale behoeftes. En daar kwam de richting marketing- en communicatie uit de bus.

… waar ik al die tijd al op mijn plek was

En het toeval wilde: ik googelde en de eerste hit was een startersfunctie als marketing- en communicatieassistente …. bij het advocatenkantoor waar ik al twee jaar als oproepkracht werkte. Dus na een telefoontje en sollicitatie begon ik een jaar geleden aan mijn nieuwe uitdaging én masterscriptie. En hoe zwaar het af en toe ook was, mijn werkdagen vlogen en vliegen nog steeds binnen vijf minuten voorbij. Ik ga elke dag met een brede glimlach naar mijn werk en vertrek daar op dezelfde manier. Een beter meetpunt kun je niet hebben om te weten dat je op je plek bent. En een mooie bijkomstigheid is dat ik nog steeds bezig ben met het recht, maar op een andere manier. In plaats van met het, vaak lastige en onduidelijke, recht te werken, maak ik het met mijn collega-advocaten zo helder en praktisch mogelijk voor onze cliënten. Een uitdaging die ik graag aanga.

Een appel

Misschien hebben alle omwegen er juist voor gezorgd dat ik de sprong in het diepe heb durven nemen. Dus mijn pleidooi aan iedereen die twijfelt: kijk verder om je heen, verlaat je comfortzone en volg je hart. Als het goed voelt dan weet je het. Ook al heb je daar soms acht jaar of meer voor nodig.

Dus natuurlijk kun je na het behalen van je bul het geplaveide pad naar de advocatuur of rechterlijke macht bewandelen, maar soms kan een omweg via de onverharde weg je leiden naar daar waar je echt behoort te zijn.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven