Wat zijn de consequenties als je een gestolen product koopt?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Wat zijn de consequenties als je een gestolen product koopt?

Alles kan je tweedehands kopen. Van schooltassen tot laptops, overal is een tweedehands exemplaar van. Een tweedehands iPhone of designertas kopen voor een lage prijs lijkt misschien een heel goed idee, maar dat is het niet, want helaas is niet elke verkoper helemaal eerlijk.

Onbewust helen

Je kan onbewust een handtas kopen die gestolen is en dat is strafbaar. Volgens de politie is het verkopen, kopen of krijgen van gestolen spullen heling. Het is eenvoudiger dan je denkt. Je kan bijvoorbeeld een clutch cadeau krijgen die van iemand anders is geweest en je bent al een heler. Het kan raar lopen. Toch zijn er wel tips waarmee je de kans om een heler te worden kleiner maakt.

Koop niet bij twijfel

Wanneer een product zo goedkoop is dat je het bijna niet gelooft koop het dan niet. Dat is gewoon te mooi om waar te zijn. Koop je een nieuwe telefoon en twijfel je of het wel helemaal zuivere koffie is? Check het serienummer dan bij de politie, want die houdt een database bij van gestolen producten. Ook op de website stopheling kan je producten controleren. Natuurlijk is er een kans dat het product nog niet op de lijst staat. Bij twijfel niet kopen. Koop je iets via Marktplaats? Het is geen goed teken als de verkoper niet bij hem of haar thuis af wil spreken en alleen maar contant betaald wil worden.

Straf

Wanneer je eigenlijk wel weet dat het niet deugt en je koopt het product toch dan ben je opzettelijk aan het helen. Maar ook als je per ongeluk iets koopt wat gestolen is maak je je schuldig aan helen. Hiervoor kan je een boete krijgen. Die boetes kunnen van 150 euro oplopen tot 800 euro. Daarnaast krijg je een notitie op je strafblad. Een taakstraf of gevangenis bij herhaling is eveneens mogelijk. De straf is afhankelijk van de situatie. Wordt je verdacht van heling dan is het verstandig om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top