Alles kan je tweedehands kopen. Van schooltassen tot laptops, overal is een tweedehands exemplaar van. Een tweedehands iPhone of designertas kopen voor een lage prijs lijkt misschien een heel goed idee, maar dat is het niet, want helaas is niet elke verkoper helemaal eerlijk.
Onbewust helen
Je kan onbewust een handtas kopen die gestolen is en dat is strafbaar. Volgens de politie is het verkopen, kopen of krijgen van gestolen spullen heling. Het is eenvoudiger dan je denkt. Je kan bijvoorbeeld een clutch cadeau krijgen die van iemand anders is geweest en je bent al een heler. Het kan raar lopen. Toch zijn er wel tips waarmee je de kans om een heler te worden kleiner maakt.
Koop niet bij twijfel
Wanneer een product zo goedkoop is dat je het bijna niet gelooft koop het dan niet. Dat is gewoon te mooi om waar te zijn. Koop je een nieuwe telefoon en twijfel je of het wel helemaal zuivere koffie is? Check het serienummer dan bij de politie, want die houdt een database bij van gestolen producten. Ook op de website stopheling kan je producten controleren. Natuurlijk is er een kans dat het product nog niet op de lijst staat. Bij twijfel niet kopen. Koop je iets via Marktplaats? Het is geen goed teken als de verkoper niet bij hem of haar thuis af wil spreken en alleen maar contant betaald wil worden.
Straf
Wanneer je eigenlijk wel weet dat het niet deugt en je koopt het product toch dan ben je opzettelijk aan het helen. Maar ook als je per ongeluk iets koopt wat gestolen is maak je je schuldig aan helen. Hiervoor kan je een boete krijgen. Die boetes kunnen van 150 euro oplopen tot 800 euro. Daarnaast krijg je een notitie op je strafblad. Een taakstraf of gevangenis bij herhaling is eveneens mogelijk. De straf is afhankelijk van de situatie. Wordt je verdacht van heling dan is het verstandig om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.