Wetsvoorstel om doxing strafbaar te stellen

Het delen van privégegevens om iemand het leven zuur te maken moet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel in consultatie gebracht om deze "meer dan schofterige" vorm van intimidatie, ook wel doxing genoemd, strafrechtelijk te kunnen aanpakken.

Delen:

Depositphotos_85142624_s-2019-6acde28c
foto: Depositphotos

Door de opkomst van internet en social media is doxing een serieus probleem geworden. Steeds vaker worden privégegevens van hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici verspreid met als doel vrees aan te jagen, ernstige overlast te veroorzaken of iemand te hinderen in de uitoefening van zijn beroep. Het gaat daarbij niet alleen om bekende mensen, maar ook om bijvoorbeeld politieagenten en gemeenteambtenaren. De Tweede Kamer en de politie hebben hierover hun zorgen geuit en aangedrongen op een strafrechtelijke aanpak van doxing.

Schofterig

“Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig”, aldus Grapperhaus. “Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrij uit kunnen spreken. Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen.”

Lat lager

Veel intimiderende gedragingen, zoals bedreigingen en stalking, zijn al strafbaar. Maar doxing is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Met het wetsvoorstel dat nu in consultatie wordt gebracht, wordt de lat voor strafrechtelijke aansprakelijkheid lager gelegd.

Eén jaar gevangenis

Er komt volgens het voorstel een maximale gevangenisstraf van één jaar te staan op het verstrekken, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens met het doel iemand bang te maken, ernstige overlast aan te doen of ernstig te hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep.

Het ministerie van Justitie verwacht dat het voorstel niet alleen politie en Openbaar Ministerie een steviger basis zal geven om op te treden tegen doxing, maar ook mensen makkelijker zelf een beroep kunnen doen op internetproviders of onlineplatforms om onrechtmatige content verwijderd te krijgen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven