Yolanda Bosman (rechtbank Den Haag) over lenigheid

Yolanda Bosman studeerde rechten in de jaren tachtig en inmiddels is ze al meer dan twintig jaar rechter, en schreef ze onlangs ’Schetsjes uit de rechtbank’, een boekje met observaties uit de rechtszaal. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Yolanda Bosman 'toen'

Yolanda Bosman studeerde in de jaren tachtig rechten en filosofie aan de Universiteit Leiden en studeerde af in het civiel recht (mr.) en de rechtsfilosofie (drs.). Sinds 2001 is ze rechter bij de rechtbank Den Haag.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
In het eerste jaar hadden we met wel twaalfhonderd studenten college in het Gorlaeus. Men ging er al van uit dat de helft zou afvallen. Dat was geen lekker begin.
Later in de studie kreeg je meer werkgroepen en keuzevakken. Zoals het lezen van Latijnse juridische teksten. Dat was ergens in een klein steegje op een stoffig negentiende-eeuws bovenkamertje met een student of zes onder begeleiding van een stijlvolle professor in Harris tweed. Zijn naam mij is ontschoten. Het voelde alsof ik was beland in een Britse film zoals Brideshead Revisited of Dead Poets Society.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Ik noem twee favoriete keuzevakken. Logica: heerlijk om te puzzelen met paradoxen en causaliteit. Met plezier las ik het dikke boek van Hofstädter: Gödel Escher, Bach. Misschien kennen jullie de paradox van Achilles en de schildpad?
En het vak ethiek: nadenken over wat kan en niet kan. Zo bespraken we Is There a Right to Pornography van Dworkin. Ik vond de studie dus zo saai nog niet. Logica en ethiek zijn nuttige en leuke vakken, ook voor de rechtspraktijk.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Hans Nieuwenhuis met zijn Drie beginselen van contractenrecht. Wouter Oudemans met zijn mooie verhalen over de mens in de natuur. En de bevlogen kunstzinnige Herman van Gunsteren over politieke theorieën. Na het geven van college kroop hij soms achter de piano. En buiten de collegebanken de volgende belangrijke denkers: Hannah Arendt (verantwoordelijkheid) en Martha Nussbaum (rechtvaardigheid). Zij zijn het googelen waard en inspireren nog steeds.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Het was in mijn tijd best statisch. Veel lees- en stampwerk. Gelukkig waren er docenten die de stof smeuïg brachten. Ik smulde van hun verhalen. Na rechten ben ik filosofie gaan studeren. Dat was een goede aanvulling. Je leerde lenig te zijn in het denken. 

Yolanda Bosman-f0117d1d
Yolanda Bosman ‘nu’

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Wees nieuwsgierig. Ga op onderzoek uit, ook buiten Google en Wikipedia. Niet per se door over de wereld te reizen, maar door ontmoetingen, gesprekken, verhalen en boeken lezen. Gebruik je verbeeldingskracht. Het gaat niet alleen om wetten en regels, maar ook om het leven zelf. 

Yolanda Bosman is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top