Zitting van Hof Den Bosch geschorst vanwege dreigende rellen

Nadat op tal van plaatsen rellen hebben plaatsgevonden en meer dan 150 arrestaties zijn verricht, zijn er in meerdere steden nieuwe rellen aangekondigd. In het Paleis van Justitie in Den Bosch is vanwege dreigende rellen dinsdagmiddag 26 januari een zitting geschorst.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Paleis van Justitie, Den Bosch
Foto: Paleis van Justitie, Den Bosch (foto: Hof Den Bosch)

Het ging om een strafzaak in hoger beroep tegen drie mannen van wie er twee worden verdacht van doodslag. Bij de behandeling waren behalve drie raadsheren, de advocaat-generaal en de griffier ook twee van de drie verdachten aanwezig en de advocaten van deze twee verdachten. Daarnaast waren de nabestaanden van het slachtoffer aanwezig en drie tolken, die voor hen en voor de twee verdachten optraden.

Crisisberaad

“Tijdens de zitting kreeg ik een briefje voorgelegd met het verzoek de behandeling van de zaak kort te onderbreken”, vertelt een van de drie raadsheren. “Toen we ons even in een kamer achter de zittingszaal terugtrokken, hoorden we van de dreigende rellen. We hebben met de aanwezigen overlegd en besloten, hoewel de meerderheid geen bezwaar had om de zitting te hervatten, het crisisberaad dat vanwege de dreiging om half drie gepland stond met onder meer het Openbaar Ministerie niet af te wachten. De zitting zou nog zeker tot zes uur hebben geduurd. Omdat we er zeker van wilden zijn dat alle aanwezigen op tijd veilig naar huis konden gaan, hebben we besloten de behandeling af te breken.”

Maanden wachten

“Buitengewoon vervelend voor alle aanwezigen, maar natuurlijk vooral voor de nabestaanden die gehoopt hadden dat de zaak vanmiddag zou worden afgesloten. Zij moeten nu maanden wachten voordat de behandeling kan worden voortgezet. Maar ook voor de verdachten die willen weten waar ze aan toe zijn, is dit vervelend.”

Het is niet bepaald waar de Rechtspraak op zat te wachten, nu er door corona al de nodige achterstand bij de behandeling van zaken was ontstaan, zegt de raadsheer tot slot.
Naast deze zitting is ook een tweede strafzitting stilgelegd; andere zittingen zijn gewoon doorgegaan.

Snelrecht

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet eerder weten dat de politie en de Koninklijke Marechaussee keihard optreden tegen mensen die de afgelopen avonden hebben meegedaan aan de rellen. Zij vallen onder het snelrecht en de inzet is dat zij een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top