Law Speak maakt recht toegankelijk

Delen:

Foto De Brauw

Juristen gebruiken te vaak ingewikkelde formuleringen. Vakgenoten moeten een tekst soms driemaal lezen voordat ze begrijpen wat de auteur heeft bedoeld. Laat staan dat leken er wijs uit kunnen. Wil het rechtsbedrijf voor meer mensen toegankelijk worden, dan is het neerhalen van de taalbarrière prioriteit nummer één.

Met software die deze redenering volgt, wonnen Pim Oeremans en Tim Teunissen donderdag de BLIC 2017. Dit door De Brauw Blackstone Westbroek in 2015 gelanceerde initiatief daagt studenten van alle disciplines uit vernieuwingen te bedenken die de drempel tot het recht verlagen en daarbij ook nog eens commercieel uitvoerbaar zijn.

Tijdens de finale van de tweede editie streden drie teams donderdag 1 juni bij het Amsterdamse advocatenkantoor aan de Zuidas om de hoofdprijs: een bedrag van 25.000 euro waarmee zij hun idee praktisch vorm kunnen geven.

Klare taal

Law Speak, zoals Oeremans en Teunissen hun prijswinnende inzending doopten, won met glans. Het idee ontleent zijn kracht aan de eenvoud ervan. Daarnaast voldoet het aan alle gestelde voorwaarden. Het is uitvoerbaar, zakelijk aantrekkelijk en het maakt het recht voor grote groepen mensen begrijpelijker en toegankelijk. “Er is een stijgende vraag naar klare taal. Wij gaan de kloof tussen jurist en cliënt dichten,” stelt het tweetal zelfbewust.

Pim Oeremans is 21 jaar en studeert rechten in Utrecht. Tim Teunissen is 22 en volgt een marketing opleiding aan de Hogeschool Fontys in Eindhoven. Hun idee werd geboren uit de vaststelling dat er dagelijks wereldwijd vele tienduizenden brieven met lastige, soms nauwelijks te doorgronden formuleringen worden bezorgd.

Die constatering leidde tot het bedenken van een betaalbare app die geschreven taal vereenvoudigt en toepasbaar is voor alle vormen van schriftelijke juridische communicatie.

Moeilijke woorden

Het programma onderstreept moeilijke woorden in bijvoorbeeld een e-mail of een brief terwijl die wordt geschreven en suggereert meteen versimpelingen. Hoe meer juristen het programma gebruiken, des te beter wordt de kwaliteit, is de verwachting. Law Speak wordt voortdurend ge-updated. Alle gebruikers – advocaten, notarissen, rechters en officieren van justitie – leveren vanuit hun eigen specialisme een bijdrage aan de woordenschat.

Volgens het businessplan wordt Law Speak geïntroduceerd in Nederland en volgen na een uitgebreide proefperiode Engelstalige landen. Het prototype is naar verwachting in 2018 gereed. Met een laag tarief willen Oeremans en Teunissen het programma binnen ieders bereik brengen. Gebruikers betalen  19,95 euro per maand of 199 euro per jaar.

De jury onder leiding van Geert Potjewijd, managing partner bij De Brauw, toonde ook waardering voor de twee overige inzendingen, maar vond die toch minder uitvoerbaar.

Just Fund

Zo zou Just Fund van Haischel Dabian, student kunstmatige intelligentie aan de UvA en Crescenzia Biemans, die onder andere rechten studeert aan de UvA,  zich richten op een voor Nederland te kleine markt. Met Just Fund bedachten zij een online platform dat minder kapitaalkrachtige eisers in commerciële geschillen in contact brengt met geldschieters om hun rechtszaak te financieren.

Ook het businessmodel onder Sensing Justice van Anna Berti Suman, rechtenstudente in Tilburg, riep vragen op bij de jury. Zij kreeg wel veel lof voor de technische uitwerking van haar idee om het slachtoffers van milieudelicten gemakkelijker te maken een schadevergoeding te eisen. Ofschoon het, aldus de jury, de vraag blijft of zo’n claimcultuur wel wenselijk is in Nederland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven