116 miljoen voor AM-Pharma

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

AM-Pharma heeft met een private financieringsronde 116 miljoen euro opgehaald voor de fase III registratiestudie met zijn kandidaat-medicijn tegen acuut nierfalen. Het betreft één van de grootste private biotech financieringsrondes ooit in Nederland. De studie, uitgevoerd bij 1.400 patiënten met sepsis-geassocieerd acuut nierfalen (SA-AKI) in meer dan honderd ziekenhuizen in twaalf landen, moet leiden tot voldoende bewijs voor het verkrijgen van goedkeuring in de VS en Europa.

Florestan van ’t Hek, dealmaker voor Venture Lawyers: “De combinatie van de bijzonder korte tijd en het grote aantal partijen en personen van wier goedkeuring deze deal afhankelijk was zou ik bijzonder willen noemen. We kregen ongeveer zes weken de tijd om – nota bene tijdens het begin van het zomerreces – een in Nederland unieke transactie af te ronden tussen dertig bestaande aandeelhouders (sommige beursgenoteerd) uit zes verschillende landen, zeven investeerders uit vier verschillende landen, managementleden, optiehouders en een publieke instantie. Honderden handtekeningen, tientallen documenten en evenveel belangen en meningen. Als ik sindsdien de letters ‘KYC’ lees – know your customer, gaan mijn nekharen overeind staan. Het is iedere keer ook weer een uitdaging om buitenlanders uit te leggen welke documenten wel en niet gelegaliseerd moeten worden, wat het verschil is tussen een apostille en een bevoegdheidsverklaring, waarom een pseudo-UBO geen UBO is, maar deze persoon wel iets moet verklaren en waarom de notaris graag een afschrift van de gas- of elektriciteitsrekening van bepaalde personen ontvangt. En dat dus allemaal in zes weken tijd. Dan waren er natuurlijk ook nog de adviseurs. Alle betrokkenen, waaronder het team van Allen & Overy onder leiding van Christiaan de Brauw, maar ook mijn collega’s Richard Goemans en Monique Aykaz, verdienen een groot compliment. Het was mooi om de spin in dat web te zijn.

“Wij kennen AM-Pharma, zijn aandeelhouders en hun vertegenwoordigers al ruim acht jaar. En zij ons. Dat schept een vertrouwensband en scheelt met het vrijgeven en legaliseren van handtekeningen. Onze rol en opdracht was dan ook om zonder onnodige juridificering de deal die tussen de principalen was overeengekomen zo snel mogelijk, maar ook in perfectie, uit te voeren. In venture capital transacties is bij gebrek aan tijd of informatie het vaak niet mogelijk om ergens uitvoerig over te onderhandelen. Je moet dan adviseren en besluiten over gecalculeerde risico’s, of een praktische oplossing vinden. Daar zijn wij goed in en dat vinden we het leukste dat er is. Een bliksembezoek aan Parijs was goed voor de relatie met de partij die ik nog niet kende. We kwamen in 2011 met AM-Pharma in contact, toen het bedrijf een op dat moment unieke financiering van 29,2 miljoen euro kreeg. Sindsdien hebben wij alle ontwikkelingen meegemaakt. De spannende preklinische fase, de optiedeal met Pfizer in 2015, de teleurstellende maar tegelijk ook hoopgevende resultaten uit de Fase II studie, en nu deze geweldige kans een prachtig medicijn naar de markt en de patiënten te brengen. Toen ik op de avond voor de geplande closingdatum van deze deal rond een uur of zes te horen kreeg dat de Franse notaris een onvolledige bevoegdheidsverklaring had afgegeven, en een aandeelhouder aan de andere kant van de oceaan ook geen bevoegdheidsverklaring bleek te hebben geregeld en het daar op dat moment Onafhankelijkheidsdag was, zonk de moed mij heel even in de schoenen. Na die kleine inzinking heb ik de nacht besteed aan het vinden van een Franse advocaat die het werk van de Franse notaris in een dag over wilde doen, en een advocaat die zijn feestdag wilde opofferen om een verklaring die ik voor hem had getikt op zijn briefpapier te ondertekenen. Sinds die korte nacht zijn Arnaud Touati van Hashtag Avocats in Parijs en ik beste vrienden. Closing gehaald!”

Adviseurs AM Pharma (Erik van den Berg): Venture Lawyers (Florestan van ’t Hek, Richard Goemans, Monique Aykaz)

Adviseurs Andera, LSP (lead investors): Allen & Overy (Christiaan de Brauw, Jort de Groodt, Anna-Maria Withagen)

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl