13e Internationale dag van de bedreigde advocaat

Op dinsdag 24 januari vindt de Dag van de Bedreigde Advocaat wereldwijd plaats. Dit jaar ligt de focus op de benarde situatie van advocaten in Afghanistan.

Delen:

“Na de dramatische val van Kabul en na de machtsovername door de Taliban in augustus 2021 hebben ons vele hulpkreten bereikt van vooral vrouwelijke bedreigde Afghaanse mensenrechtenadvocaten en rechters”, vertelt de organisatie van de Dag van de Bedreigde Advocaat. “De Stichting Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat heeft, samen met de internationale Coalitie voor Bedreigde Advocaten (opgericht in 2019), besloten op de Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat 2023 de focus te richten op de situatie in Afghanistan. Deze Coalitie wordt gevormd door meer dan 50 internationale advocatenorganisaties en Balies.”

“Wij presenteren en overhandigen in heel veel steden van de wereld op of omstreeks 24 januari het – door de Coalitie opgestelde – schokkende rapport (zie bijlage) over de actuele bedreigende situatie voor de Afghaanse vrouwelijke en mannelijke (mensenrechten)advocaten en rechters. Honderden van hen hebben het land moeten ontvluchten. Zij die achterbleven, verkeren in onaanvaardbare situaties. Ook de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Afghanistan, alsook de rechtsstaat staan onder ernstige druk.”

Op genoemde dag wordt in Brussel door de CCBE, de Council of Bars and Law Societies of Europe, de Onafhankelijke Afghaanse Balie in Ballingschap gerelaunched. “In Nederland zullen wij trachten het rapport van de Coalitie aan te bieden op de Ambassade op 24 januari rond 15:00 uur. Tegelijkertijd zullen bijeenkomsten en manifestaties bij ambassades, alsmede forumdiscussies en persconferenties plaatsvinden in verschillende landen op diverse continenten. Bevestigingen en programma’s ontvingen wij uit onder meer de steden New York, Washington, Vancouver, Brasilia, Taipeh, Manila, Brussel, Lyon, Parijs, Bordeaux, Montpellier en Nantes.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven