Het kabinet trekt structureel 250 miljoen euro extra uit voor veiligheid en justitie. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag 19 november bekend na de ministerraad. Daarnaast komt er volgend jaar incidenteel ruim 60 miljoen euro bij voor de vluchtelingenproblematiek.
Zeker 200 van de 250 miljoen euro gaat naar het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, het Nederlands Forensisch Instituut en de reclassering. Een deel wordt ingezet om crimineel vermogen beter af te kunnen pakken. Ook wordt er geld gereserveerd voor de politie en de rechtsbijstand. De Raad voor de Rechtspraak zegt het extra geld onvoldoende is.
De andere 50 miljoen euro is nodig om twee bezuinigingen die niet doorgaan, op te vangen. Het gaat om de verhoging van de griffierechten en de eigen bijdrage van gedetineerden voor hun verblijf in de cel. Deze wetsvoorstellen worden ingetrokken, omdat het kabinet hiervoor te weinig politieke steun zag.
De plannen om gedetineerden mee te laten betalen aan hun eigen proceskosten en aan slachtofferzorg, gaan wel door. Maar de bijdragen gaan omlaag. Voornaamste bezwaren voor de eigen bijdrageregelingen is dat het slecht uitpakt voor de financiële positie van met name gedetineerden. Zij zouden dan dieper in de schulden kunnen komen, wat weer slecht is voor hun reïntegratie en voor gemeenten waarin zij wonen.
Eerder deze week was er binnen de coalitie van VVD en PvdA al een akkoord gesloten over extra geld voor justitie, maar de precieze hoogte was niet bekendgemaakt. Vooral de oppositie had aangedrongen op meer geld.
Deze wens hield geen verband met de recente aanslagen in Parijs. De oppositie noemde de justitiebegroting in september al ‘onvoldoende en een gatenkaas’.
Als het extra geld er niet zou komen, dreigden met name CDA, D66, SP en ChristenUnie in de Eerste Kamer tegen de begroting van minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie te stemmen. Daardoor zou de begroting in de Senaat kunnen sneuvelen. De coalitie heeft daar geen meerderheid.
Volgens de Raad voor de rechtspraak is het extra geld niet voldoende. Als rechters hun werk goed willen kunnen blijven doen heeft de rechtspraak alleen al structureel 50 miljoen meer per jaar nodig, zegt de Raad. “De minister onderkent onvoldoende de noodzaak te investeren in de kwaliteit van het werk dat rechters dagelijks doen. Investeringen die ervoor moeten zorgen dat rechters voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op een rechtszaak, tijd hebben om het complete dossier te lezen, getuigen te horen als dat nodig is en voldoende tijd hebben om een goed oordeel te kunnen vellen.”