a.s.r. koopt PPI Brand New Day

Verzekeraar a.s.r. neemt de premiepensioeninstelling (PPI) van Brand New Day over en verkoopt haar belang in Brand New Day Houdstermaatschappij. Met deze transactie versterkt a.s.r. haar positie op de Nederlandse pensioenmarkt, terwijl Brand New Day het eigen vermogen van haar bank versterkt en zich volledig gaat richten op de pensioenmarkt voor particulieren. 

Delen:

a.s.r. koopt PPI Brand New Day.Guillette van Grinsven

Adviseurs a.s.r.: Houthoff (Jetty Tukker, Berry van Wijk, Guillette van Grinsven, Roel Theissen, Willemijn Pieters, Lisanne Haarman, Roland de Greef, Laila Berrich, Jasmijn Harms, Grafton Cederburg)

Adviseurs Brand New Day: NautaDutilh (Leo Groothuis, Joost Kloosterman, Alex Draaisma, Frans van der Eerden, Juliët de Graaf, Florine Kuipéri, Nina Kielman, Sjuul Jentjens, Mauricette Schaufeli, Arnout Koeman)

Guillette van Grinsven, dealmaker voor Houthoff: “a.s.r. is een bekende van Houthoff: wij adviseerden a.s.r. bij verschillende vastgoedtransacties en ook bij het opzetten van het ASR Dutch Science Park Fund. Op M&A-gebied hebben we in 2019 aan drie transacties met a.s.r. gewerkt: de overnames van Loyalis, VvAA Leven en Veherex. De samenwerking voelt heel natuurlijk en dat is absoluut een verdienste van het dealteam van a.s.r.: ze houden goed voor ogen wat belangrijk is, durven beslissingen te nemen en maken goed gebruik van interne en externe expertise.

De premiepensioeninstelling van Brand New Day is pas in 2011 opgericht, maar daarna snel gegroeid en een gevestigde naam geworden in de pensioenwereld. a.s.r. heeft nu al een belang van vijftig procent in Brand New Day PPI en wordt door de aankoop de volledig eigenaar. Dat maakt de dynamiek bijzonder: enerzijds ben je bekend met de onderneming en draag je gedeelde verantwoordelijkheid voor het verleden, anderzijds wil je dat ook ná − en ondanks − de transactie die verantwoordelijkheid voor het verleden op bepaalde onderwerpen gedeeld blijft. Bovendien houdt a.s.r. ook een deel van de aandelen in de houdstermaatschappij van Brand New Day PPI die aandeelhouder Hartwig graag wil overnemen. Een gecombineerde transactie had daarom de voorkeur. Hierdoor moesten er afspraken worden gemaakt op twee niveaus, met aandacht voor de verschillende belangen van de betrokken partijen. Tot slot is een PPI een bijzondere onderneming om due diligence naar te doen: je kijkt echt onder de motorkap van pensioenverzekeringen. Gelukkig kent a.s.r. het product als geen ander en hebben wij bij Houthoff ook de specialistische kennis in huis. De transactie viel overigens midden in de vakantieperiode. Zowel aan de kant van a.s.r. als aan de kant van Houthoff zorgde dit voor wisselingen binnen het team en toch liep het als een geoliede machine door.  Er zijn meerdere teamleden die aan het begin van hun vakantie vast dachten dat de deal zou zijn gesigned bij hun terugkomst, maar het lijkt net alsof we op iedereen hebben gewacht. Op tijd voorafgaand aan de publicatie door a.s.r. van de halfjaarcijfers was de deal rond.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven