Ook Taru Spronken, strafrechtadvocaat en hoogleraar straf(proces)recht aan de Universiteit van Maastricht, maakt zich ernstige zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. In haar blog op NJBlog.nl zegt Spronken te vrezen dat de toegang tot het recht voor veel minder draagkrachtige burgers niet verder zal gaan reiken dan een loket.
Begin juli presenteerde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn plannen voor een grote wijziging van het rechtsbijstandstelsel. De belangrijkste verandering is dat rechtshulpzoekenden zich voortaan altijd bij het Juridisch Loket moeten melden. Daar wordt dan bepaald of de rechtszoekende al dan niet in aanmerking komt voor een advocaat. De nieuwe regels zouden per 1 januari 2016 in werking treden en moeten een besparing van 85 miljoen euro opleveren.
In haar blog schrijft Spronken onder meer: “Als we het geheel van maatregelen overzien dan kan de conclusie geen andere zijn dan dat het belangrijkste doel daarvan is zoveel mogelijk rechtzoekenden uit te sluiten van door de overheid gefinancierde advocatenbijstand en van toegang tot de rechter met als argument dat zij hun problemen best zelf en zonder advocaat of rechter kunnen oplossen of een rechtsbijstandsverzekering moeten nemen. Ook al zou dat laatste voor een deel kloppen en kan er winst geboekt worden door een verbetering van de rechtshulp door het Juridisch Loket, dan verdraagt zich dat niet met een (in beginsel) categorale uitsluiting van tweedelijns rechtshulp, bijvoorbeeld in bestuurszaken of echtscheidingszaken zonder kinderen. Alsof zich daarbij geen ingewikkelde juridische problemen voordoen. De stijging van de kosten voor gefinancierde bijstand wordt in belangrijke mate veroorzaakt door een steeds complexere regelgeving waar de overheid zelf debet aan is.”
Klik voor het hele blog hier.