Advocaat en DJ nemen nummer op met AI voor het goede doel

Strafrechtadvocaat Peter Schouten en danceproducer Ian Storm halen geld op voor daklozen, door de rechten te veilen van het nummer dat ze samen opnamen. De zang in 'Between the Lines (Sometimes)' werd gegenereerd door artificiële intelligentie.

Delen:

Ian Storm en Peter Schouten
foto: STORM Music Group

In 2023 komen recht en contemporaine muziek helemaal samen. Eerder dit jaar al bracht Zuidasadvocaat Marinus Prakke alias MC Prak$ zijn debuuthiphopalbum uit, en nu maakt de bekende strafpleiter Peter Schouten de overstap naar de wereld van de dancemuziek – al doet artificiële intelligentie het meeste werk. De bekende strafpleiter zet zich al langer in voor dak- en thuislozen. Op 1 september organiseert Schouten een barbecue voor dak- en thuislozen, zoals hij al vijf keer eerder deed. Vorig jaar werd daarbij een schilderij van zijn vriend wijlen Peter R. de Vries geveild voor de som van € 2.400, welk bedrag als extraatje werd verdeeld over de aanwezige mee-eters.

20% royalty’s

Voor de editie van 2023 ontstond het idee om samen met DJ Ian Storm een lied op te nemen, waarvan een deel van de rechten wordt geveild. Het resultaat is het nummer Between the Lines (Sometimes), uitgebracht op het label Storm Music. Bijzonder aan het nummer is dat de vocalen niet zijn ingezongen door menselijke stembanden, maar door kunstmatige intelligentie. Geboden kan worden op een vijfde van de rechten, waardoor de koper aanspraak maakt op royalty’s wanneer het wordt gedraaid op de radio of afgespeeld op Spotify en andere kanalen.

Gevoelige snaar

De opbrengst komt wederom ten goede aan de daklozen op de barbecue. Daarnaast gaat nog eens dertig procent van de opbrengsten van het nummer naar Team Thomas, een organisatie die een eerste opvang biedt aan mensen die dakloos raken wanneer zij nog niet direct in een opvang terecht kunnen. Het duo hoopt dat mensen in een uitzichtloze positie kracht kunnen putten uit hun creatie. “Met AI hebben we heel veel emotie in het nummer kunnen leggen”, aldus Storm. De stem van Schouten zelf is te horen aan het einde van de plaat: “Live between the lines / Falling through the cracks / Beyond the net of the system / The strongest plants grow between the lines / Sometimes / Sometimes / Between te lines / Between the lines.”

Tot 1 september is het mogelijk een bod uit te brengen op de rechten van Between the Lines (Sometimes).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven