Advocaat ontdekt nieuw rechtsgebied: kerstbomenrecht, helemaal inclusief

Kerstmis is vrede op aarde? Niet in de gerechten, waar aardig wat wordt geprocedeerd over kerstbomen. Advocaat Daan Becht muntte een nieuw rechtsgebied: kerstbomenrecht.

Delen:

Advocaat ontdekt nieuw rechtsgebied: kerstbomenrecht, helemaal inclusief - Mr. online
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

De dag nadat Sinterklaas Nederland verlaat, begint de kerstperiode. Die dag tikt advocaat ondernemingsrecht Daan Becht (Ten Holter Noordam Advocaten) het woord ‘kerstboom’ in als zoekterm op rechtspraak.nl. Hij krijgt 228 resultaten. Het kindeke dat voor hem was geboren heet: kerstbomenrecht.

Inclusief

“Velen associëren kerstbomen met saamhorigheid, licht in de donkere dagen en gezelligheid”, schrijft Becht in een blog op de kantoorwebsite. “Maar kloppen deze associaties eigenlijk wel?” Het kerstbomenrecht laat zien dat kerstbomen ook leiden tot ruzie, gevaarlijk rijden en gedoe met gemeenten over vergunningen. Becht constateert dat het kerstbomenrecht heel inclusief is – “zoals de kerstgedachte betaamt” – want het omvat bestuursrecht, strafrecht en (internationaal) burgerlijk recht.

Klachten

Zo moest het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in 2019 oordelen over een kerstbomenruzie. Die was ontstaan nadat in 2015 iemand grote kerstbomen in België had gekocht, bomen tot wel tien meter hoog. Die werden geplaatst op diverse stadspleinen. Vervolgens regende het klachten van bewoners: de bomen voldeden niet aan de verwachting van de lokale bevolking. In Deventer sprak men zelfs over de ‘lelijkste kerstboom sinds jaren’. Het conflict tussen verkoper en koper duurde jaren. Zelfs dit arrest is niet het eindpunt want het hof oordeelde dat partijen aanvullend bewijsmateriaal moeten leveren.

Gevaarlijk rijden

Kerstbomenrecht is ook strafrecht. Dat merkte een scooterrijder uit Alphen aan den Rijn die vlak voor Kerstmis 2016 op de treeplank van de scooter een kerstboom(pje) had staan. Hij werd aangehouden en op de bon geslingerd voor 160 euro. De scooter zou niet meer goed te besturen zijn en de kerstboom zou het zicht van de bestuurder blokkeren, aldus het proces-verbaal. Dat is een overtreding van artikel 5.18.3. van de Regeling voertuigen (‘De bestuurder mag bij het besturen van het voertuig niet door passagiers, lading of op andere wijze worden gehinderd’). De scooterbestuurder legde de zaak voor aan de rechtbank en het gerechtshof. Daar werd beslist dat de situatie gevaarlijk was en dat de boete terecht was (lees de uitspraak hier).

Vergunning

Dat ook het bestuursrecht onder het kerstbomenrecht valt, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Gelderland eerder dit jaar. De gemeente Epe oordeelde in 2019 dat voor het planten van kerstbomen op zo’n drie hectare grond een aanlegvergunning nodig is. Omdat zo’n vergunning ontbrak legde de gemeente een last onder dwangsom op: uiterlijk 23 januari 2020 moesten de kerstbomen verwijderd zijn anders kost het 1.500 euro per vier weken. De kerstbomenkweker nam daartegen juridische stappen, en vooralsnog met succes. De rechtbank vernietigde het besluit van de gemeente, een procedure over het verkrijgen van een vergunning loopt dan nog.

Fiscale kerstboom

“Deze vonnissen illustreren dat kerstbomen een juridisch wespennest kunnen zijn”, schrijft Becht. “Diepgravender onderzoek naar het kerstbomenrecht is dus gepast. Een informeel gezelschap genaamd ‘Picea Abies’ bestaat inmiddels, waarbinnen overigens discussie bestaat of het belastingrecht ook onder het kerstbomenrecht valt. De motivering dat er fiscale kerstbomen bestaan overtuigt (nog) niet.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven