Advocaten gaan gewoon door met Rechtwijzer Uit Elkaar

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

RechtwijzerDe 22 advocaten die op gesprek moeten komen bij de dekens voor hun deelname aan de online echtscheidingssite Rechtwijzer uit Elkaar, blijven gewoon meewerken aan het digitale platform. “Rechtwijzer Uit Elkaar draait zoals het al deed de afgelopen maanden en heeft het geen hinder ondervonden van de actie van de dekens,” zegt een woordvoerder van Rechtwijzer Uit Elkaar.

De woordvoerder reageert op eerdere berichten dat deelnemende advocaten ter verantwoording zijn geroepen bij de dekens. Leonard Böhmer, lid van de Algemene Raad van de Orde van Advocaten, heeft gezegd dat iedere advocaat die meewerkt aan Rechtwijzer uit Elkaar, zijn zorgplicht schendt. Volgens Böhmer is de geheimhouding van de gebruikers niet gewaarborgd en zijn advocaten niet in staat de identiteit van mensen te verifiëren. Hij is ook van mening dat een familierechtadvocaat zijn werk online niet doen, omdat de communicatie vooral mondeling verloopt.

Volgens voorzitter Emilie van Empel van het landelijk dekenberaad is het aan de dekens zelf of ze ingrijpen, en zo ja hoe. “Als je je niet houdt aan de gedragsregels, moet je stoppen of je werkwijze aanpassen,” zegt Van Empel. “Iedere deken moet dat met de advocaten bespreken.” Daarbij gaat het volgens Van Empel niet om de papieren werkelijkheid, maar om wat er in de praktijk gebeurt. “Het is heel concreet.” Van Empel wil niet zeggen of de dekens maatregelen treffen tegen de advocaten als deze doorgaan met hun medewerking aan Rechtwijzer Uit Elkaar.

Via Rechtwijzer Uit Elkaar kunnen echtparen online scheiden. Ze worden stap voor stap geïnformeerd en samen door het ingewikkelde proces geleid. Een neutrale advocaat-beoordelaar toetst of de afspraken eerlijk en werkbaar zijn. Rechtwijzer Uit Elkaar is een projectvan Hill Innovating Justice, de Raad voor Rechtsbijstand en Modria, een bedrijf voor online geschillenbeslechting. Het platform wordt gesubsidieerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top