Advocatenkantoren schieten tekort in controle informatiebeveiliging

Delen:

datalekGevoelige en vertrouwelijke gegevens in handen van advocatenkantoren zijn een risico, omdat de meeste kantoren niet controleren of hun medewerkers de informatieveiligheidsmaatregelen toepassen. Uit onderzoek van informatiemanager Iron Mountain en PwC blijkt dat 42 procent van de Europese kantoren geen notie heeft of er de afgelopen drie jaar sprake is geweest van een datalek.

Ruim de helft van de respondenten (56%) gaf aan de effectiviteit van het informatierisicobeleid niet te meten. Een vergelijkbaar aantal (59%) heeft de verantwoordelijkheid voor informatierisico’s neergelegd bij een medewerker of afdeling, maar controleert het resultaat niet. Ruim de helft van de ondervraagde leidinggevenden (54%) houdt niet bij of de richtlijnen voor het veilig vernietigen van informatie ook worden nagevolgd.

De studieresultaten laten zien dat een laag risicobewustzijn tot rampen kan leiden. Advocatenkantoren die een datalek meldden, noemden als belangrijkste ingrijpende gevolgen:

  • reputatieschade
  • juridische aansprakelijkheid
  • negatieve publiciteit

33,6 van de 100 punten

De uitkomsten laten zien dat veel organisaties bijzonder slecht zijn voorbereid om het hoofd te bieden aan informatierisico’s zoals datalekken, dataverlies en het niet voldoen aan wet- en regelgeving. De gemiddelde score onder Europese organisaties was 40,6 tegen een ideale score van 100. De juridische sector scoort gemiddeld met 33,3 van de 100 punten. De financiële sector scoort het hoogst, met 46,3 punten.

Bedrijfscultuur

Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain, zegt: “Onze studie naar informatierisico’s laat zien dat de Europese advocatuur, ook in Nederland, zich amper bewust is van, of gevolg geeft aan de veiligheidsrisico’s. De houding is dat het een technisch probleem is, maar het is zinloos te investeren in informatieveiligheid wanneer de betrokkenen er persoonlijk geen acht op slaan. Alle geld en technologie van de wereld kan gevoelige data niet beschermen, zolang medewerkers niet afdoende worden getraind, gecontroleerd en ondersteund om de informatieveiligheid voorop te plaatsen. Het bestuur zelf moet hiertoe op het hoogste niveau het voortouw nemen. Informatieveiligheid moet onderdeel zijn of worden van de bedrijfscultuur.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven