Advocatuur, Openbaar Ministerie en rechtspraak niet blij met begroting

De drie grote partijen binnen het juridische domein – advocatuur, Openbaar Ministerie en de Rechtspraak – zijn niet tevreden over de Justitiebegroting 2022. “Dat we geld tekort komen, is evident.”

Delen:

Advocatuur, OM en rechtspraak zijn teleurgesteld over begroting justitie - Mr. online
Foto: Pixabay

Komend jaar is er 13,4 miljard euro beschikbaar voor de Justitiebegroting, nog geen 4 procent van de totale uitgaven die het Rijk in 2022 zal doen. In 2021 ging er nog 14,2 miljard naar Justitie – volgend jaar dus zo’n 5 procent minder.

Criminaliteit

Voor de rest is er volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid alleen maar goed nieuws. De strijd tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit wordt in 2022 met 524 miljoen euro uitgebreid, waarvan 434 miljoen euro structureel. De helft daarvan wordt ingezet voor het weerbaarder maken van de samenleving en de economie tegen criminele invloeden. Met de andere helft wordt onze strafrechtketen structureel versterkt en wordt geïnvesteerd in forensische opsporing en bijzondere opsporingsdiensten.

Rechtshulp

Dan gaat er de komende jaren ‘extra geld’ (aldus het ministerie) voor een betere vergoeding van sociaal advocaten, mediators en bijzondere curatoren. Voor 2022 wordt hiervoor 154 miljoen beschikbaar gesteld. Dat dit bedrag daarna rap minder wordt, vermeldt het ministerie niet in het ronkende persbericht. Wél dat commerciële advocaten gevraagd wordt een grotere (financiële) bijdrage te leveren aan rechtshulp voor mensen met een kleine portemonnee.

Detentie

Tot slot wordt er ‘fors geïnvesteerd’ in detentie: 45 miljoen in 2022, 25 miljoen in 2023 en daarna structureel 15 miljoen. Om de toenemende capaciteitsbehoefte bij de Dienst Justitiële Inrichtingen op te vangen wordt het budget voor 2022 verhoogd met structureel 154 miljoen.

Minder aantrekkelijk

Iedereen tevreden? Nou nee. Zo is de Nederlandse Orde van Advocaten ‘verheugd’ dat de aanbevelingen van de commissie-Van der Meer worden gerealiseerd: 154 miljoen naar de gesubsidieerde rechtsbijstand. Maar ja: dit is slechts eenmalig. “Door een combinatie van het achterblijven van een redelijke vergoeding voor sociaal advocaten, de werkdruk en vergrijzing zijn er steeds minder sociaal advocaten beschikbaar voor rechtzoekenden die zijn aangewezen op de gefinancierde rechtsbijstand. Vanwege het ontbreken van een redelijke vergoeding is het ook voor jonge advocaten minder aantrekkelijk om voor dit werk te kiezen. (…) De NOvA blijft zich hard maken dat dit geborgd blijft en dat hiervoor structureel geld wordt uitgetrokken.”

Ook laat de NOvA weten dat de commerciële advocaten al het nodige doen voor de sociale advocatuur. Met andere woorden: het verzoek van minister Dekker wordt niet bepaald warm onthaald.

‘Niet voldoende’

Ook bij het Openbaar Ministerie staan ze niet te juichen over de Justitiebegroting. De ‘structurele’ investering in de aanpak van de georganiseerde criminaliteit: prima. Maar dan: “Helaas zien wij tegelijkertijd dat deze investering niet voldoende is om het fundament van de organisaties in de strafrechtketen duurzaam te versterken. Investeringen daartoe door een nieuw kabinet zien wij liever vandaag dan morgen.”

De afgelopen jaren hebben organisaties in de hele veiligheidsketen te weinig middelen gehad, vinden ze zelf: “Het piept en het kraakt daardoor.” Daarom roepen Gerrit van der Burg (OM), Femke Halsema (namens de regioburgemeesters) en Henk van Essen (politie) de politiek nogmaals op om bij een nieuw te vormen kabinet structureel minimaal één miljard euro extra beschikbaar te stellen, “zodat we het fundament van onze rechtsstaat kunnen versterken en ons land veiliger wordt”.

Geld tekort

Ook de Raad voor de rechtspraak is teleurgesteld: er moet worden geïnvesteerd in de rechtsstaat maar met deze begroting worden daar niet bepaald grote stappen gezet. De Rechtspraak vraagt de politiek om een structurele investering van 150 miljoen euro extra per jaar. Hiermee kunnen extra rechters worden opgeleid zodat werkvoorraden kunnen worden teruggedrongen. Ook zijn investeringen noodzakelijk om met verdere digitalisering en innovatie de toegang tot de rechter te verbeteren, zoals wijkrechtspraak. Er gaat vooral geld naar bestrijding van de criminaliteit, maar, zegt president Henk Naves: “Rechtspraak is meer dan alleen strafrecht.” En: “Dat we geld tekort komen, is evident.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven