Al 70 procent corona-achterstand strafzaken weggewerkt

De Rechtspraak is hard bezig de door de coronacrisis veroorzaakte achterstand weg te werken. Inmiddels is zo’n zeventig procent van de strafzaken die afgelopen voorjaar moesten worden uitgesteld afgehandeld, blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Al 70 procent corona-achterstand strafzaken weggewerkt
Beeld: Depositphotos

Door de uitbraak van het coronavirus kwamen tussen 17 maart en 11 mei 2020 fysieke zittingen grotendeels stil te liggen. Dat leidde ertoe dat circa 16.000 strafzaken moesten worden uitgesteld. Om deze achterstand weg te werken, presenteerden het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak afgelopen de zomer een plan van aanpak.

Gepensioneerde rechters

De inhaalslag wordt gemaakt door onder meer het houden van avondzittingen, het behandelen van meer zaken door één rechter in plaats van drie rechters, en het uitreiken van meer OM-strafbeschikkingen voor lichte zaken. Ook worden gepensioneerde rechters ingeschakeld: inmiddels zijn er zo’n zeventig zeventig-plus-rechters die helpen de achterstand in de strafsector weg te werken.

Verminderde instroom nieuwe zaken

Begin december had de Rechtspraak ruim veertig procent van de achterstallige zaken alsnog behandeld, nu ligt dat percentage al rond de zeventig. Bij het snelle teruglopen van de achterstanden speelt de verminderde instroom van nieuwe strafzaken volgens de Rechtspraak ook een rol.
De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht uiterlijk eind 2021 volledig is weggewerkt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top