‘Amerikaans systeem voor zelfmelden misdrijven goed voorbeeld’

Het Amerikaanse puntensysteem voor bedrijven die vrijwillig strafbare feiten melden, is een goed model voor een soortgelijke regeling in Nederland. Dat concludeert Jeyanth Sithamparappilai in zijn masterscriptie over een concept-zelfmeldregeling. Amerikaanse bedrijven die strafbare feiten melden, kunnen bijvoorbeeld korting op de boete krijgen.

Delen:

Amerikaans systeem voor zelfmelden misdrijven goed voorbeeld
Foto: Shutterstock

Sithamparappilai is inmiddels afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn scriptie ‘De concept-zelfmeldregeling voor het OM: een onderzoek naar corporate enforcement in het Nederlandse strafrecht’ analyseerde hij de huidige situatie van de Nederlandse schikkingspraktijk. Ook deed hij een rechtsvergelijkend onderzoek met de Amerikaanse wet- en regelgeving voor het schikken en zelfmelden.

Op basis hiervan concludeert hij dat het Amerikaanse puntensysteem een goed voorbeeld kan zijn voor een model in Nederland, bezien vanuit efficiëntie en rechtshandhaving.

Voordeel

In Nederland is er nog geen duidelijke zelfmeldregeling voor bedrijven die strafbare feiten zelf melden. Bedrijven die vrijwillig zelf onregelmatigheden melden bij de autoriteiten, lopen het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden. Verder is ook onduidelijk welk voordeel bedrijven hebben bij zelf melden. Sithamparappilai ontwierp daarom een concept-zelfmeldregeling om te kijken hoe het zelfmelden beter geregeld kan worden in het Nederlandse strafrecht.

In een interview met Mr. pleitte advocaat Marike Bakker (NautaDutilh) in april 2019 er al voor dat Nederland een zelfmeldregeling introduceert naar Amerikaans voorbeeld. Daarmee, betoogde Bakker, zou worden bevorderd dat bedrijven aangifte tegen zichzelf doen of meewerken door het inbrengen van eigen onderzoeken. Bakker zei toen: “We roepen het OM al jaren op: als je de schikkingspraktijk uit de VS kopieert, kopieer dan ook de senticing guidelines van de autoriteiten in de VS. Daar levert self report credits en discounts (voor boetes) op. In Nederland hebben we hiervoor geen enkel beleid. Als je wilt dat meer bedrijven meewerken, helpt een duidelijk beleid wel. Dan kan het bedrijf een meer afgewogen beslissing nemen.”

Belangen van betrokkenen

Het Openbaar Ministerie zei toen aan een regeling te werken die moet passen binnen het Nederlandse systeem van strafrecht en strafvordering, en waarin alle belangen van betrokkenen voldoende gewaarborgd zijn. Het OM kan nu niet zeggen hoe het met die regeling staat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven